Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 09 juli 2004

Hervormde EU-landbouw stelt eisen
Milieu- en landbouworganisaties komen met werkbare normen

NAJK, Centrum Landbouw en Milieu en Stichting Natuur en Milieu bieden vandaag minister Veerman hun voorstel aan voor de Nederlandse invulling van de Goede Landbouw en Milieu Condities, onderdeel van het zogeheten cross compliance deel van het EU-landbouwbeleid. Het voorstel houdt rekening met de bescherming van de natuur en het milieu, de beperking van extra controlekosten voor boeren, en met beperkte uitvoerings-lasten voor de overheid.

Vanaf 2005 wordt cross compliance ingevoerd. Om Europese landbouwsubsidie te krijgen, moeten boeren voldoen aan natuur-, milieu- en dierenwelzijnseisen. En ook aan nader in te vullen Goede Landbouw en Milieu Condities. De drie organisaties hebben een voorstel gemaakt voor normen bij de invulling. Er is vooral aandacht voor: goed bodembeheer, zoals voorkoming van verslechtering van bodemstructuur (bijvoorbeeld inklinking); op peil houden van het organische-stofgehalte van de bodem; tegengaan van erosie; instandhouding van landschapselementen.

De hoofdpunten uit het voorstel:
a. Een maximumpercentage van 75% aan structuurverslechterende gewassen in de vruchtwisseling, om bodemstructuur en organisch-stofgehalte te beschermen.
b. Een verbod op het verbranden van gewasresten hooi en stro, omdat deze bijdragen aan een goed organisch-stofgehalte. c. Een maximale vegetatiehoogte van 1 meter en een minimumpercentage van 90% gras- en kruidachtigen om verstruiking van permanent grasland tegen te gaan.
d. Een verbod op het rooien van bomen en houtwallen zonder kapvergunning, om landschapselementen te beschermen. e. Aansluiting op afspraken in provinciaal verband. Een voorbeeld is de vereiste van een bedrijfserosieplan in Limburg, zoals de LLTB, de Limburgse Milieufederatie en de provincie Limburg zijn overeengekomen.

Voor het voorstel zijn bodemexperts, een AID controleur en leden van het NAJK in verschillende regios geconsulteerd. Ook is vergelijkend onderzoek in andere Europese landen verricht. Daar valt een aantal voorstellen op, zoals het Duitse voorstel voor minimaal onderhoud van heggen van tenminste 15 meter lengte, bosjes in akkerland, etc.. Engeland wil onder meer een verbod op het gebruik van verpakt kuilvoer en op het snoeien van heggen in de broedtijd.

SNM, CLM en het NAJK noemen hun voorstel een eerste stap in de goede richting. De cross compliance zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen. In de toekomst zouden wij graag ook eisen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de cross compliance zien, aldus Arjan Berkhuysen van Stichting Natuur en Milieu, maar daar geeft de huidige regeling nog geen ruimte voor. Het NAJK vindt het belangrijk dat de boeren die het al goed doen, weinig of geen extra administratieve en financiële lasten zullen ondervinden.

Download hier het rapport Cross Compliance in Nederland, invulling van bijlage 4, (pdf 550 kB).

Nadere inlichtingen:
Arjan Berkhuysen, tel. 030-2331328 (06- 48187994)