Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stoomtrein rijdt "De Nederlandse Speelgoedroute"

Dit jaar is het nieuwe en unieke, toeristische project van "De Nederlandse Speelgoedroute" van start gegaan. Om deze route bekendheid te geven rijdt op vrijdag 9 juli a.s. een antieke stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij langs de Speelgoedroute van Zwolle t/m Dieren. In de trein bevinden zich, onder meer, de gedeputeerde van economische zaken, toerisme & recreatie van Gelderland, de heer Aalderink en de beroemde Aad van Toor (van het duo Bassie & Adriaan).

De trein vertrekt vanuit Zwolle en houdt stil op de diverse plaatsen langs de route. Op deze stations staan de burgemeesters (of hun plaatsvervangers) klaar om de Speelgoedroutetrein te verwelkomen in hun gemeente. De burgemeesters zijn allen in het bezit van een reusachtig puzzelstuk die zij aan Aad overhandigen onder muzikale begeleiding van een orkest, zodat hij met zijn 'acrobatische' toeren op het eindpunt in TV Toys Dieren de puzzel van de speelgoedroute compleet kan maken. Deze bijzondere treinreis stopt in Olst, Deventer, Brummen en Dieren.

De Nederlands Speelgoedroute is een initiatief van vier samenwerkende musea, in stroomopwaartse volgorde: het Poppenspe(e)lmuseum in Vorchten, het Speelgoedmuseum Deventer, Toy Gallery in Brummen en TV Toys museum in Dieren.

In De Nederlandse Speelgoedroute bevinden zich:


- vier unieke Speelgoedmusea, die elk op eigen wijze nostalgisch speelgoed aan de bezoekers presenteren


- bijzondere speelgoedwinkels


- kindvriendelijke en sfeervolle horecagelegenheden die o.a. speelgoedattracties bieden.

Allen in de nabijheid van de IJssel, de geografisch verbindende factor binnen dit geheel.

De locatie aan de IJssel maakt de route tot een bijzonder toeristisch-recreatief uitje met de schitterende natuur van de IJsselvallei en de Veluwezoom als decor. Ook is een bezoek aan de musea uitstekend te combineren met een bezoek aan één van de Hanzesteden.

Maar alleen al het speelgoed bekijken, die bij iedereen nostalgische gevoelens oproept, is meer dan de moeite waard om de route te volgen. Speelgoed is immers voor alle leeftijden en maakt onderdeel uit van het historisch en cultureel erfgoed van Nederland. Wie meer wil weten over De Nederlandse Speelgoedroute kijkt op www.speelgoedroute.nl


---