SP

Voorstel Van der Hoeven bevordert integratie niet

De nieuwe verdeelcriteria voor extra geld voor achterstandskinderen zijn beter, maar bij gelijkblijvend budget zeer nadelig voor de zwarte scholen. Dan wordt het de armoede verdelen.

'De spoeling mag niet dunner worden. Het is goed, dat Mininster Van der Hoeven voor achterstandsleerlingen op 'witte' plattelandsscholen extra geld beschikbaar stelt, maar niet als het ten koste van de 'zwarte' scholen gaat. Zwarte scholen mogen bovenop het wegvallen van geld voor OALT-leraren en de korting op het achterstandsbudget niet ook nog een korting krijgen op het beschikbare bedrag per leerling,' aldus SP-woordvoerder Fenna Vergeer. Een taaltoets is volgens haar geldverspilling. De SP mist in het voorstel ook een financiële impuls voor het mengen van zwarte en witte scholen.

Allochtone en autochtone leerlingen worden voortaan gelijk behandeld. De SP steunt het voorstel om niet meer het herkomstland bepalend te laten zijn voor extra financiering, maar het opleidingsniveau van de ouders. Zowel voor allochtone als autochtone leerlingen is het opleidingsniveau van de ouders een goede indicator van de cognitieve bagage en leervaardigheid waarmee een kind de basisschool binnenkomt. Daarnaast speelt de thuistaal ook een belangrijke rol. Een extra taal-toets om dit te meten, zoals de minister wil, vindt de SP echter een slecht middel. Het criterium: er wordt thuis geen Nederlands gesproken is voldoende. Kinderen waar thuis alleen Berbers, Turks of Arabisch gesproken wordt hebben problemen op school en kinderen waar thuis alleen Fries gesproken wordt ook. 'Een kleutertoets afnemen om extra geld voor scholen op te baseren, zoals Van der Hoeven wil, is stigmatiserend voor het kind, fraudegevoelig en levert veel kostbare bureaucratie op,' aldus Vergeer.

Volgens de SP moet tegelijk de segregatie bestreden worden. Met de bestaande financiering krijgen 'zwarte' scholen bijna twee keer zoveel geld als 'witte scholen'. Scholen hebben er daardoor belang bij om 'zwart' te blijven, terwijl het beter voor de leerlingen zou zijn om op een gemengde school te zitten. Een plafond van 80% achterstandsleerlingen aanbrengen is symboolpolitiek. De SP wil een bonus toekennen aan scholen die er in slagen om een afspiegeling van de wijk te worden. Kinderen leren vooral Nederlands van elkaar, op overwegend witte of zwarte scholen komt de integratie onvoldoende tot stand.

Het voordeel van de betere verdeelcriteria wordt teniet gedaan, als het budget gelijk blijft en als er geen meng-bonus komt. De spoeling wordt dan zo dun, dat scholen die nu veel aan het bijspijkeren en begeleiden van allochtone leerlingen doen, in de problemen komen. Dat mag niet gebeuren.

Meer informatie: 06 18 30 58 71


09 jul 04 19:29