VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: fiscale vrijstelling familiebedrijven te gering

VNO-NCW teleurgesteld over beperkte fiscale vrijstelling familiebedrijven

DEN HAAG, 9 juli 2004, De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is teleurgesteld over het kabinetsbesluit om de ondernemingsvrijstelling bij schenkings- en successierechten te verruimen van 30 procent naar slechts 50 procent. Een volledige vrijstelling van ondernemingsvermogen (dus 100 procent) is naar de mening van VNO-NCW noodzakelijk.

'Het kabinet hamert voortdurend op de noodzaak van meer ondernemerschap in de economie. Echter, door de successieclaim bij de overgang van bedrijfsvermogens niet af te schaffen, brengt het in de praktijk bestaand ondernemerschap binnen de familiebedrijven om zeep. Dit getuigt van een verkeerde prioriteitstelling', aldus VNO-NCW in een reactie.

Omdat veel ondernemers uit de naoorlogse babyboomgeneratie de komende jaren hun pensioen bereiken, staan vele tienduizenden bedrijfsoverdrachten op stapel. Die golf aan bedrijfsopvolgingen moet in goede banen geleid worden, vindt VNO-NCW. Door het obstakel van de successieclaim voor familiebedrijven weg te nemen, hebben bedrijfsoverdrachten meer kans van slagen. 'Er staat veel ondernemerschap en werkgelegenheid op het spel'.

In Nederland zijn bijna 200.000 familiebedrijven actief, ongeveer de helft van het totaal aantal bedrijven in Nederland. Ze leveren jaarlijks een toegevoegde waarde van 165 à 200 miljard euro aan de Nederlandse economie en zijn goed voor zo'n 2 à 2½ miljoen banen. VNO-NCW wijst er op dat alle ons omringende landen substantiële tegemoetkomingen of zelfs een volledige vrijstelling of nultarief kennen.