VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW vraagt kabinet tijdpad voor groeiagenda

VNO-NCW vraagt kabinet tijdpad voor 'groeiagenda'

DEN HAAG, 9 juli 2004 . De ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt het kabinet in zijn agenda voor een krachtiger groeioffensief. Nederland zal zijn hervormingstempo moeten opvoeren om zijn burgers ook in de toekomst een behoorlijk welvaartsniveau te bieden. Het is gelukkig ook in de visie van het kabinet 'veranderen of verarmen'. Dit zegt VNO-NCW in een reactie op de notitie 'Kiezen voor groei' die vandaag door de ministerraad is vastgesteld.

Veranderen is volgens VNO-NCW hard nodig om als economie in concurrentie met dynamische economieën als de VS en snel groeiende landen als China en India voldoende te kunnen groeien. Onze ambitie moet 3 procent groei zijn. Een dergelijke groei is nodig om de kosten van de vergrijzing te kunnen opvangen en voldoende publieke voorzieningen in stand te kunnen houden. 'De tijd dringt. De hand moet snel aan de ploeg, op straffe van verlies aan economische kracht en banen.'
Daarom vindt VNO-NCW het jammer dat het kabinet nog in het vage blijft over het tijdpad van zijn groeiagenda. De notitie .Kiezen voor groei. moet daarom zo snel mogelijk worden opgevolgd door een actieprogramma, waaruit helder blijkt welke bewindslieden op welk moment welk maatregelen zullen doorvoeren.

Ter illustratie: 3 procent economische groei per jaar levert minister Zalm van Financiën ruim 5 miljard euro extra aan belastinginkomsten op en er komen jaarlijks honderdduizend volledige banen extra bij. Allemaal premiebetalers, die hard nodig zijn om bijvoorbeeld de explosief stijgende kosten van de zorg kunnen blijven dragen.

Het kabinet kiest terecht voor een mixture aan hervormingen: maatregelen ter verbetering van de fiscale concurrentiepositie van ondernemingen, de infrastructuur, de kennisexploitatie, betere regelgeving én sociale hervormingen. Die laatste moeten erop zijn gericht dat méér mensen langer aan de slag gaan met gemiddeld een hogere productiviteit. Niet omdat Nederlandse werknemers lui zijn (wie werkt, werkt hard), maar omdat we ten opzichte van andere landen bepaald weinig uren maken, erg veel vrije dagen hebben en er nog heel veel mensen helemaal aan de kant staan. Dit is economisch onhoudbaar en sociaal onwenselijk. Nu al, maar zeker straks gelet op de komende vergrijzingsgolf.
Het groeioffensief voor de toekomst van ons land heeft een grotere kans van slagen als wij er gezamenlijk de schouders onder zetten. VNO-NCW zegt te hopen dat de vakbeweging 'van zijn buitenspelpositie terugkomt en betrokken blijft bij de noodzakelijke hervormingen'.