Ingezonden persbericht


Extra-Elektronische Nieuwsbrief
van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 48, vrijdag 9 juli 2004
==========


Uit de fractie

Bibliotheek blijft in oost
In een gezamenlijke motie met het CDA, GLH, D66 heeft de raad een stokje gestoken voor het afstoten van de bieb in oost. Haarlem-Oost verdient het om onze steun te krijgen; het is een wijk is met een zwakke voorzieningen structuur. Bovendien heeft het filiaal in oost zijn dienst bewezen; met name het KinderInformatie Centrum (KIC). Dit centrum vormt een sociaal en educatief platform kinderen en hun ouders, veelal van allochtone afkomst Echter de strijd is nog niet helemaal gestreden. Het college heeft aangegeven de voorkeur te hebben voor vestiging is stadsdeel schalkwijk. Onder druk van de motie hebben zij toegezegd onderzoek te doen naar verschillende varianten waarbij het nieuw te bouwen Reinaldahuis er één is, naast het ''kloppend hart' in winkelcentum Schalkwijk. Onze fractie is bereid om de diverse varianten op hun merites te beoordelen. Voor onze fractie is het van groot belang dat de kinderen en ouderen in oost niet buiten de boot vallen. Versobering van de locatie, segmentering van doelgroepen zijn wat ons betreft allemaal bespreekbaar mits er een bibliotheekfunctie behouden blijft. Financieel houdt het college rekening met een volwaardige vestiging in het Reinaldahuis. Zo rond de begrotingstijd in november zal hier meer duidelijkheid over komen. Op onze steun voor de bieb kan worden gerekend! (Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Discussie over financiering van de participatie
In de gemeenteraad is woensdag tijdens de eerste grootschalige bezuinigingsronde ook gesproken over het geld dat wordt ingezet voor de verschillende vormen van participatie. De PvdA vindt dat de College met een dermate grote versnippering van kleine voorstellen voor participatie is gekomen en dat zo een overzicht ontbreekt. De PvdA diende daarom een motie in waarin het college werd gevraagd om in het najaar aan de raad een integraal financieel overzicht van alle participatiegelden te leveren. De raad zal in de najaar discussiëren over hoe participatie van bewoners, wijkraden en anderen belangenorganisaties verder kan worden verbeterd en daar waar mogelijk efficiëntie kan worden behaald. Tevens hebben de PvdA, CDA, GroenLinks, Stadspartij, D66 en SP via het verzamelamendement de bezuiniging op de presentiegelden voor participatie voor komend jaar teruggedraaid. (Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

Centrum voor Cultuureducatie en vrije tijd
Onze fractie is voorlopig akkoord gegaan met de bezuinigingstaakstelling van het Muziekcentrum Zuid-Kennemerland (MZK) per 2006. Niet omdat wij geen belang zouden hechten aan muziekeducatie, integendeel! Voor onze fractie is cultuureducatie één van de pijlers van het cultuurbeleid in Haarlem. Educatie, scouting van toekomstig talent (een aantal van de succesvolle Haarlemse bands hebben hun roots in het MZK), naast de aanwas van bezoekers van de diverse podia, zijn in die zin van groot belang.

In het verleden zijn al eerdere pogingen gedaan om tot een intensieve samenwerking te komen van het MZK, de Volksuniversiteit en Kreater. Om diverse redenen heeft dit tot dusverre niet tot het gewenste resultaat geleid. Samenwerking, dan wel samengaan van de drie cultuureducatie instellingen kan naast vernieuwing van het aanbod leiden tot een enorme besparing op zaken als PR, overhead en directie. Een heikel punt als de huisvesting moet dan ook wel zijn opgelost. Geen van de panden leent zich voor een samengaan, dus er zal eventueel rekening gehouden moeten worden met nieuwbouw. Een dergelijk centrum kan tevens van grote betekenis zijn voor ondersteuning en facilitering van de amateurkunst beoefening. Voor onze fractie geldt echter dat prioriteit moet worden gelegd bij een volwaardig, goed geoutilleerd en voor alle publieksgroepen toegankelijke organisatie. Bij de begrotingsbehandeling november zullen we bezien of de directies van de drie instituten er in geslaagd zijn tot die samenwerking te komen. Pas dan zal onze fractie een definitief standpunt innemen over de omvang van het te bezuinigen bedrag. (Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Naar een andere systematiek van welzijnssubsidiering

Deze week is de aftrap is gegeven voor een discussie over het lokale welzijnswerk. Een aantal jaren geleden werd in Haarlem besloten om allerlei activiteiten in het kader van welzijn bij een paar gecentraliseerde organisaties onder te brengen. Dergelijke ontwikkelingen die verstrekkende organisatorische gevolgen hebben vragen om veel aandacht, evaluatie en tijd. Anno 2004 bestaat bij o.a. de PvdA de behoefte om nog eens integraal naar de inrichting van het welzijnswerk te kijken. Dit komt vooral voort uit onze constatering dat het gemeentebestuur gevangene is geworden van de systematiek waar zij voor gekozen heeft bij de vormgeving van de huidige werkwijze. Illustratief voor de problematiek is de organisatie 't Hof van Eden geweest in de discussie. De PvdA heeft keer op keer de problemen, ervaren door deze organisatie, aan de orde gesteld om de brede discussie omtrent het welzijnswerk te starten. Het College van B. & W., bij monde van wethouder Grondel, heeft uiteindelijk aan onze persistentie gehoor gegeven en een bespreeknota 'Heroriëntatie Welzijnswerk' in het vooruitzicht gesteld. De PvdA-fractie zal met haar verzamelde ervaringen en geïnspireerd door de afdeling en bredere achterban het gesprek met alle betrokkenen voeren met als doel het vormgeven van een nieuwe systematiek die zowel aan beleidsmakers, uitvoerders en vrijwilligers de essentiële ruimte en flexibiliteit biedt om het welzijnswerk nog effectiever te maken. Zij heeft daarom bij de behandeling van de Kadernota 2004 ook een motie van de Stadspartij Leefbaar Haarlem met de strekking om te komen tot maatregelen die het mogelijk maken om speeltuinen onafhankelijk te kunnen laten opereren van de grote welzijnsorganisaties gesteund. Wij zien dit na de toezeggingen van wethouder Grondel, als een tweede stap om te komen tot de nodige veranderingen op dit terrein. (Oktay Özcan, oktay807@hotmail.com, raadslid PvdA-Haarlem)

De Vishal
Cultuur, economie en toerisme zijn beleidsvelden die nog beter tot ontwikkeling en in onderlinge samenhang kunnen worden gebracht. Dat vereist een stevige en voor het publiek herkenbare marketing- en promotiestructuur. Een centrale positionering van de VVV is daarvoor een vereiste. Bovendien is de huidige locatie van de VVV aan vervanging toe, omdat ook het stationsplein een facelift zal ondergaan.Tegen die achtergrond heeft onze fractie ingestemd met de motie van het CDA onderzoek te doen naar herhuisvesting van de VVV, waarbij verschillende locaties op de Grote Markt in ogenschouw genomen dienen te worden.

Het is onze fractie nadrukkelijk niet te doen geweest om de Haarlemse kunstenaars te 'beroven' van haar expositieruimte. Bovendien heeft de vereniging Vishal haar inzet voor de cultuur dik bewezen, immers 30.000 bezoekers per jaar vinden hun weg naar deze laagdrempelige voorziening. Ook vermeld dient te worden dat onze fractie ondanks diverse contacten met de Vishal vooraf toch over onvolledige informatie beschikte, toen zij in eerste instantie akkoord ging met een bezuiniging op het subsidie. Want helaas voor onrust zorgde. Zonder subsidie van de gemeente blijkt de Vishal niet te kunnen functioneren, want het rijk had hen reeds gekort. En dat was ons niet bekend. Wij hebben bij monde van diverse vertegenwoordigers te horen gekregen dat de Vishal zich al aan het oriënteren was om zonder subsidie hun activiteiten voort te zetten. Het ging in deze echter om de rijksgelden die door het kabinet Balkenende waren stopgezet. Door een kort, maar stevige gesprek met de Vishal kwam onze fractie tot een ander inzicht. Gelukkig maar! Met belangstelling zien wij uit naar de resultaten van het onderzoek. Maar één ding is zeker, de PvdA zal het belang van de Vishal i.c. adequate expositieruimte voor de Haarlemse kunstenaars niet (meer) uit het oog verliezen! (Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Raad betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe VMBO-gebouwen

De PvdA-fractie is bijzonder blij met de financiële reservering voor de vervangende nieuwbouw voor de VMBO instellingen het Noordzee College, het Linnaeus College en het Damiate College. De herhuisvestingplannen maken onderdeel uit van een regionaal arrangement waarin economie, efficiency en kwaliteit van kleinschalig onderwijs (ondergebracht bij een grote organisatie) centraal staan. De PvdA wil het VMBO onderwijs in Haarlem een kans geven om de potentie waar te maken ten behoeve van haar leerlingen, die tezamen ruim 50% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs uitmaken. De PvdA neemt hierin ook haar verantwoordelijkheid. Daarom hebben de PvdA-fractie een motie ingediend, waarin het college dringend wordt verzocht de gemeenteraad nauw bij de ontwikkelingen te betrekken. De motie werd raadsbreed gesteund. De gemeenteraad heeft middels deze motie een krachtig signaal afgegeven en een belangrijke positie ingenomen in de toekomstige ontwikkelingen op het gebied het voortgezet onderwijs in Haarlem. Zij geeft op deze wijze ook invulling aan haar rol als eindverantwoordelijke. De PvdA dankt de overige raadsfracties voor de steun. (Oktay Özcan, oktay807@hotmail.com, raadslid PvdA-Haarlem)

Achterstallig groen krijgt eenmalige impuls

Bij de beraadslagingen van de kadernota is het achterstallig beheer van het groen veiliggesteld. Door middel van een motie is er duidelijk gesteld dat er E 200.000,00 gereserveerd is voor het achterstallig beheer van de groenvoorzieningen. De overige E 200.000,00 zal voor de voetpaden en de fietspaden ingezet worden. Deze motie was nodig om het geld te reserveren, zodat via de commissie Stadsbeheer dit geld alleen uitgegeven zal worden aan die groenvoorzieningen die het meest urgent zijn. De differentiatie zal hier een grote rol gaan spelen. In de wijken waar de groenvoorzieningen schaars zijn, zal dit op aanvaardbaar niveau moeten worden getrokken. Het aanvaardbare niveau zal in overleg met wijkraden gebeuren. In de wijken waar het groen voldoende is, zal gekeken worden naar een aanvaardbaar beheers niveau. De overige E 200.000,00 zal ingezet worden om de voet- en de fietspaden te verbeteren. Een grote meerderheid van de raad stemde voor de motie. Hij is dus aangenomen en zal tot uitvoer gebracht worden. (Marjan Zoon, ruiter.zoon@hetnet.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Uitspraken van Burgemeester en Wethouders (in chronologische volgorde) tijdens de Kadernotabehandeling deze week

Uitleg van uitspraken:


. '. een hoog verschil gehalte.' (Maarten Divendal) = een verschil van inzicht is tussen accountant en wethouder.
. 'De dekking is niet zo passend' (Jaap Pop) = niet eens met enkele punten uit de verzamelamendement van de coalitiepartijen.
. 'We weten niet wat de hoogte is waaraan u moet rekenen.' (Mimi Rietdijk) = het college komt nog met een verdere uitwerking van haar voorstel.
. 'Het stadsdeelhart moet een kloppend stadsdeelhart worden!' (Jur Visser) = geeft aan ambities te hebben voor het centrum van Schalkwijk.
. 'Ik wil voorstellen dat we gaan kijken naar uw vraag.' (Jur Visser) = ik voel wel wat voor het voorstel.
. Het college sluit zich aan bij de gedachten van de Partij van de Arbeid.' (Ruud Grondel) = het college is het eens met de PvdA.
. 'Ik wil niet lullig zijn, maar . ' (Ruud Grondel) = ik vraag om begrip voor de huidige situatie.
. 'Ze laten Haarlems links liggen.' (Berny Martini) = toeristen komen niet meer in grote getallen naar Haarlem.
. 'Ik zal zo de moties nalopen, maar ik praat nu over de inhoud.' (Ruud Grondel) = ik wil graag een eerst inleidend verhaal neerzetten.

Losse uitspraken:


. 'Het geld gaat naar groen, waarmee we ook grijs kunnen doen.' (Berny Martini): legt uit dat het onderhoud van gras en bomen wordt gebruikt voor fietspaden.
. 'U heeft af en toe een goede visionaire blik' (Maarten Divendal): geeft Frans-Willem Lantink (VVD) direct gelijk.
. 'Dat is wel mijn antwoord!' (Maarten Divendal): reageert op een raadslid die de wethouder in zijn bijdrage voorlegt 'Dat is mijn vraag niet!'.
. 'een typisch staaltje van opportunisme en van slecht werkgeverschap', 'dit soort activiteiten zijn uitermate slecht', 'wij hebben geen behoefte om als een olifant door de formatiekast te lopen' (Pieter Barnhoorn): geeft aan de VVD-voorstellen over minder ambtenaren niets te vinden.
. "Ik word ook wel eens gestoord" (Pieter Barnhoorn): nadat SP-raadslid Hilde van de Molen excuses maakte met "Sorry wethouder, ik werd gestoord", omdat ze niet luisterde naar zijn antwoord op haar vraag.

(Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

Van de PvdA-wethouders

Tegengestelde gevoelens

De kadernota is vastgesteld. De voorstellen van het College zijn voor het overgrote deel overgenomen door de Gemeenteraad. Als wethouder financiën kijk ik met enige tegengestelde gevoelens terug op afgelopen week. Tevredenheid omdat de raad instemt met het merendeel van de keuzes van het college. De gekozen richting wordt nadrukkelijk onderstreept. Met tal van maatregelen gaan we de financiële positie van Haarlem verbeteren. Ook tevredenheid omdat de essentiële uitgangspunten van deze coalitie (sociaal beleid en investeren in de openbare ruimte) overeind zijn gebleven. Dit ondanks grote bezuinigingen en andere ingrijpende maatregelen. De feitelijke bezuinigingen veroorzaken die tegengestelde gevoelens. In het verleden, in financiële gunstige tijden, zijn keuzes gemaakt die allemaal op zich te rechtvaardigen zijn. Nu we er financieel slechter voorstaan wordt bezuinigd op onder andere onderwijs, cultuur en sport. Bij de uitwerking hiervan zal het College de Raad moeten overtuigen dat de daadwerkelijke concretisering van deze soms pijnlijke keuzes zorgvuldig plaatsvindt. Zorgvuldigheid in het tempo en de wijze waarmee een en ander wordt ingevoerd. Maar ook in de keuzes die binnen deze uitwerking weer gemaakt worden. Ook dan komt bijvoorbeeld de vraag weer aan de orde hoe we zo goed mogelijk de mensen met de laagste inkomens kunnen ontzien. Zorgvuldigheid ook als het gaat om alle aanpassingen binnen de organisatie van de gemeente Haarlem om dat deel van de bezuinigingen te realiseren. Daarnaast enigszins 'opluchting' dat de Kadernota is vastgesteld, maar tegelijkertijd het besef dat we er nog lang niet zijn. De tweede ronde bezuinigingen is inmiddels in voorbereiding. In het najaar zal duidelijk worden of een nieuwe serie kortingen van de rijksoverheid richting gemeenten onze resterende bezuinigingstaakstelling nog verder vergroot. Samenvattend: we hebben een aantal zeer belangrijke stappen gezet, maar zijn er nog lang niet. (Maarten Divendal, mdivendal@haarlem.nl, PvdA-wethouder Haarlem)

In het digitale nieuws (Haarlemse PvdA-ers in het nieuws)

Stan Kaatee, fractievoorzitter PvdA-Haarlem: 'Bibliotheek in Haarlem-Oost blijft open', Haarlems Dagblad, 6 juli 2004, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--2074616-1488--,00.html

Stan Kaatee, fractievoorzitter PvdA-Haarlem: ''VVD wil 500 ambtenaren minder', Haarlems Dagblad, 6 juli 2004, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--2074889-1488--,00.html

Jan Nieuwenburg, raadslid PvdA-Haarlem: 'Haarlem voor legale softdrugs', Haarlems Dagblad, 5 juli 2004, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--2072875-1488--,00.html

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

4 september 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Arjen Overbeek, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis

vrijdag 10 september 2004 - volgende editie (de eerste na de zomervakantie)

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/ Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/ Concept-Beginselprogramma: http://pvda.nl/download.do/id/100011593/cd/true/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 09-07-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************




---- --