Eerste actie Burgernet

NIEUWEGEIN 10-07-2004 - Op vrijdag 9 juli heeft de eerste actie van Burgernet plaatsgevonden. Burgernet is een systeem waarin Nieuwegeinse burgers - die zich hiervoor opgegeven hebben - telefonisch een signalement doorkrijgen van een verdachte waar de politie naar op zoek is. Zij krijgen dan het verzoek om de politie te bellen als zij de verdachte zien.

De politie signaleerde vrijdagmiddag op de Sweelincklaan een man die al lange tijd werd gezocht omdat hij nog een strafzaak had openstaan voor de wegenverkeerswet.

De auto waarin de 28-jarige man uit Nieuwegein reed, kwam de agent tegemoet rijden. De agent moest keren en hierdoor verloor hij de auto uit het zicht. Korte tijd later werd de auto aangetroffen op de Fagotlaan en de gezochte man wist te vluchten.

Agenten keken naar de man uit in de omgeving en de Burgernet-actie werd in gang gezet. Tachtig deelnemers aan Burgernet in een straal rond de Fagotlaan werden door de politie op de hoogte gebracht van het signalement. Zestig deelnemers waren daadwerkelijk thuis en hebben meegedaan aan de actie. Geen van de deelnemers heeft de man gesignaleerd. Ondanks dat de man niet aangehouden kon worden, is de actie goed verlopen.

Burgernet geeft burgers de gelegenheid om samen met de politie een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen buurt. Burgernet is een pilot in Nieuwegein die gestart is op 13 mei 2004, voor de duur van een jaar. Tijdens dit jaar wordt de effectiviteit continu gemonitord. Begin 2005 wordt geëvalueerd of Burgernet goed werkt.