Politie Friesland

Politieberichten van 9/7 13.00 uur t/m 10/7 13.00 uur

Fryslân 10-07-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Leeuwarden: bedrijfsongeval
Vrijdag raakte om 14.30 uur een 25-jarige Groningse gewond tijdens een bedrijfsongeval in een winkel aan De Centrale. De vrouw was tijdens werkzaamheden van een stellage gevallen. Het slachtoffer was in verwarde toestand en werd per ambulance naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. De Arbeidsinspectie werd door de
bedrijfsleiding geïnformeerd en stelt een onderzoek in.

Wolvega: woningbrand
Vrijdag verleende de politie omstreeks 17.30 uur assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan de Oranje Nassaulaan. Er raakte niemand gewond. De brand was ontstaan aan de achterzijde van de woning. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat een deel van de woning rook- en blusschade opliep. Tijdens een eerste inspectie van de brandweer bleek dat de brand waarschijnlijk is veroorzaakt door kortsluiting in de
elektriciteitsstekker van de wasdroger. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehouden
Zaterdag werd om 04.15 uur een 25-jarige Leeuwarder aangehouden aan de Engelsestraat. De verdachte is naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid, verhoord en ingesloten is. Een melding dat er personen op het dak van de NHL zaten (vestiging Tesselschadestraat/Vondelstraat), lag ten grondslag aan de aanhouding. Toen de politie ter plaatse kwam renden twee personen weg. Door de inzet van een surveillancehond met begeleider kon de eerstgenoemde verdachte korte tijd later aangehouden worden. Ondanks een zoekslag door de wijk ontbreekt van de tweede verdachte ieder spoor. Uit de eerste bevindingen van het
politieonderzoek is gebleken dat de twee verdachten op inbrekerspad waren. De politie stelt een onderzoek in en moet nog enkele betrokkenen verhoren.

Drachtstercompagnie: geheime zender
De politie assisteerde vrijdag om 19.40 uur de radiocontroledienst. Aan de Imerwyk werd zendapparatuur van De twee gebroeders aangetroffen. De eigenaar, een 17-jarige inwoner van
Drachtstercompagnie, deed vrijwillig afstand van de zender met de bijbehorende versterker. De apparatuur werd beslag genomen. De verdachte ontving een proces-verbaal.

Jelsum: motorrijder gewond tijdens aanrijding
Vrijdag raakte om 17.45 uur een motorrijder gewond aan de Bredyk tijdens een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer, een 56-jarige inwoner van Ferwert, werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht. De motorrijder was betrokken geraakt in een aanrijding met een personenauto. De auto werd bestuurd door een 30-jarige inwoonster van Menaldum. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân onderzocht de toedracht van het ongeval. Over de oorzaak en omstandigheden van het incident zijn op dit moment nog geen details bekend.

Heerenveen: eenzijdig ongeval bromfietser
Vrijdag is om 22.10 uur een bromfietser gewond geraakt aan de Omweg tijdens een eenzijdig ongeval. Het 34-jarige slachtoffer uit Tijnje is ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Een agent bracht de man thuis. Ter hoogte van het tunneltje aan de Omweg raakte de voorband van de bromfiets lek. Hierdoor ging de bromfietser met zijn voertuig onderuit. Een 13-jarige inwoonster van Luinjeberd, ontdekte het slachtoffer toen ze daar passeerde en schakelde via 112 de hulpdiensten in.

Midsland (T): jongeman gewond
Zaterdag raakte om 03.00 uur een 18-jarige jongen uit Oldenzaal gewond aan de Oosterburen. Het slachtoffer liep armletsel op en werd per ambulance naar de huisartsenpost van Terschelling West gebracht. De jongen verkeerde onder invloed van alcohol. Hij verklaarde dat hij gewond was geraakt toen hij in een kapot bierflesje viel.

Uitwellingerga: bedrijfsinbraak
Tussen vrijdag 21.15 uur en zaterdag 08.30 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan de Bourren. Men kwam het pand binnen door een toegangsdeur te forceren. Er werden drie computers en een LCD scherm weggenomen. De totale waarde van de weggenomen spullen wordt geschat op ongeveer E 2.100,--. Een 50-jarige inwoner van Uitwellingerga deed aangifte.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Wolvega: Steenwijkerweg, zaterdag 04.35 uur, 19-jarige inwoner van de gemeente Lemsterland, 750 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Vrouwenparochie: Waling Dykstrastraat, zaterdag 00.05 uur, 44-jarige inwoner van de gemeente Het Bildt, 365 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Sneek: Lemmerweg, zaterdag 01.30 uur, 26-jarige inwoner van Sneek, 505 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist. Daarnaast was de verdachte niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De verdachte had aan De Singel een stopteken genegeerd. Ter hoogte van de Jan Kannekenstraat is de man even later aangehouden. Hij werd naar het bureau gebracht en moet nog verhoord worden.

Leeuwarden: Harlingerstraatweg, vrijdag 23.45 uur, 25-jarige Leeuwarder, 515 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist.

Drachten: De Knobben, vrijdag 20.48 uur, 29-jarige inwoner van Drachten, 670 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd. Bestuurder ontving tevens een proces-verbaal in verband met een verlopen APK van zijn personenauto.

Sneek: Jollensstraat, vrijdag 20.40 uur, 46-jarige inwoner van Sneek, 420 ug/l ,rijverbod 4 uur, automobilist.

Surhuisterveen: automobiliste gewond
Zaterdag raakte om 07.20 uur een automobiliste gewond tijdens een eenzijdig ongeval met haar personenauto aan de Vierhuisterweg. Het 20-jarige slachtoffer uit Surhuizum liep hoofd- en gezichtsletsel op en werd per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. De automobiliste was de enige inzittende. Ze reed in de richting van Surhuisterveen toen ze in een bocht naar links door onbekende oorzaak de controle over het voertuig verloor. De auto schampte een boom die aan de rechterzijde van de weg staat. De auto kwam met de voorzijde in een sloot tot stilstand. De brandweer van Surhuisterveen verleende assistentie. De auto was total loss en is door een bergingsdienst afgevoerd. Het kenteken van de auto is ingevorderd.

Leeuwarden: bedrijfsinbraak
Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 06.15 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan de Einsteinweg. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren. Uit een bedrijfshal werden 6 rollen alumiumplaten weggenomen. De platen werden in de loop van de nacht teruggevonden in een vrachtwagen die op de A32, ter hoogte van Steenwijk in de richting van Zwolle, met lekke banden was gestrand. Een 60-jarige Leeuwarder deed aangifte. De politie onderzoekt de zaak.