Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht
Woerden, zaterdag 10 juli 2004

SUPERSNELLE START 'DRANK, DE KATER KOMT LATER' IN ZANDVOORT

Vandaag heeft burgemeester van der Heijden van Zandvoort op het circuit van Zandvoort om 12.00 uur het startschot gegeven voor de jaarlijkse zomercampagne: DRANK, De kater komt later. De coureurs Allert Kalff en Dillon Koster van het Clio Zandvoort Team 700, maken in een race op het circuit uit wie de sterkste is: 'De kater' of het jonge voorlichtersteam van de campagne.

De race is tevens de start van de zomercampagne die gedurende de maanden juli en augustus op tal van locaties langs de kust plaatsvindt. De kersverse voorlichtersgroep wordt door het Clio Zandvoort Team 700 direct na de race begeleid naar de jongerencamping waar ze met jongeren in gesprek gaan over alcohol en alcoholgebruik.

Toer langs kust
Opzet van de campagne is dat jonge bad- en campinggasten worden benaderd door teams van goed getrainde alcoholvoorlichters van hun eigen leeftijd ('peers'). Deze teams trekken de komende maanden langs de Nederlandse kust. De campagne wordt jaarlijks herhaald omdat ieder jaar weer nieuwe groepen jongeren de vakantie in eigen land ontdekken. En daarmee vaak ook de genoegens èn problemen van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat de campagne bijdraagt aan de intentie van jongeren om minder te gaan drinken. De omgeving kan een cruciale rol spelen in het omzetten van deze intentie in daadwerkelijk gedrag. De gemeenten Zandvoort en Schouwen-Duiveland gaan zich inzetten om hiervoor de juiste voorwaarden te scheppen. Vandaar dat de campagne in Zandvoort opent en in Schouwen-Duiveland sluit. De aftrap van het laatste deel van de zomercampagne wordt in Renesse op 18 augustus gegeven met een openlucht evenement in het centrum. Burgemeester Asselbergs van Schouwen-Duiveland opent daar om 19.00 uur de Zeeuwse Zomercampagne. Gesteund door een alcoholvrije mixdranken-wedstrijd en een zogenaamde duizelbaan zullen de peers daar gesprekken voeren met de vakantievierende jeugd.

Ontmoedigingsmaatregelen
De gemeenten Zandvoort en Schouwen-Duiveland nemen gedurende de zomer een aantal maatregelen die ertoe bijdragen dat de omgeving jongeren niet uitnodigt overmatig te drinken. Zo legt de grootste jongerencamping in Zandvoort het 'kratten stapelen' aan banden. Niet meer dan 1 krat per tent is daar deze zomer toegestaan. In Renesse worden op grote schaal polsbandjes verstrekt die op campings en in de lokale horeca zullen voorkomen dat jongeren beneden de zestien jaar alcoholhoudende drank kunnen kopen. Daarnaast ziet de politie in Zandvoort en Schouwen-Duiveland scherp toe op de naleving van de wet, met name om de alcoholgerelateerde overlast zoals openbare dronkenschap tegen te gaan.

Samenwerking
Deze zomer voert de Universiteit van Maastricht in Zandvoort en Schouwen-Duiveland een onderzoek uit naar het drankgebruik van jongeren op de thema's gezondheid en veiligheid. Het onderzoek gaat na of de getroffen maatregelen bijdragen aan het verminderen van het overmatig alcoholgebruik onder jongeren. De gemeenten Zandvoort en Schouwen-Duiveland willen op basis van dit onderzoek volgend jaar vervolgacties ondernemen binnen een samenwerkingsproject met het NIGZ, de regionale instellingen voor verslavingszorg (ZCAD en De Brijder), campingeigenaren, horeca en supermarkten.