PERSBERICHT

Dubbele Nederlandse titel voor broertjes Van Calker

Publiek grootste winnaar bij Bobstart
2004 op Grote Markt in Groningen

Het publiek is zaterdag 10 juli de grootste winnaar geworden van het Open Nederlands Kampioenschap Bobstart 2004. Duizenden bezoekers op de sfeervolle Grote Markt in Groningen zagen enkele Olympische en een groter aantal niet-Olympische sporters uit Nederland én elf wintersportatleten uit vijf andere landen strijden om de titels.

In het speciale 'stadion' op de Grote Markt, met tribunes en VIP-terrassen, keek het publiek vol spanning naar de sportieve ontknopingen en naar vele bijzondere entertainmentacts. Het meeste applaus ging na afloop van de finaledag naar de broers Edwin en Arnold van Calker; zij wonnen een dubbele Nederlandse titel. Zowel in de tweemansbob als in de viermansbob vestigden ze de snelste eindtijd.

In de viermansbob kreeg het team van piloot Arend Glas (verder bestaande uit Vincent Kortbeek, Eric Gommans en Sybren Jansma) namelijk een tijdstraf van 1 seconde in de derde en laatste heat. Hierdoor kwamen ze uiteindelijk 0,03 seconde tekort tegen Edwin en Arnold van Calker, Cesar Gonzales en Thomas Geuddekjer.

In de A-categorie bij de heren wonnen de gebroeders Van Calker de bobsleefinale 2-mans overtuigend. In de laatste run op de 75 meter lange startbaan vestigden ze zelfs een nieuw baanrecord, met een tijd van 5,76 seconden. Ook hier eindigde Arend Glas als tweede, met Sybren Jansma. In de A-categorie kwamen sporters in actie die al eens hebben meegedaan aan World Cup-wedstrijden.

De B-categorie bij de 2-mans bobsleeërs, voor sporters zonder World Cup-ervaring, werd een prooi voor Vincent Kortbeek en Cesar Gonzales. Bij de dames hadden Olympisch bobsleester Eline Jurg en Gunta Rozenstruik geen enkele moeite om de titel te behalen.

In totaal kwamen 14 Nederlandse herenteams en drie Nederlandse damesteams in actie bij het bobsleestarten. De internationale deelname kwam uit Korea (1 herenteam), Engeland (1 team) en Duitsland (1 herenteam en 1 damesteam).

Skeleton

De skeletonfinales leverden één niet-Nederlandse zege op. De Duitse Kerstin Jurgens won de A-categorie bij de dames; de Nederlandse Valentine Kortbeek de B-categorie. Bij de heren had de winnaar van de B-categorie, Colin Schalken, trouwens een snellere eindtijd dan de winnaar van de A-categorie (Peter van Wees).

Bij het Open NK skeleton stonden in totaal 19 sporters op de deelnemerslijst. Twaalf daarvan kwamen uit Nederland. Hun tegenstanders kwamen uit Korea (2), Libanon (!), Duitsland (2), Engeland en Zwitserland.

Tussen alle sportieve bedrijven door vonden zowel de T-Mobile City Beach Tour als de VIP-lunch van het Olympisch Steunpunt Noord-Nederland plaats. Het entertainmentprogramma bestond zaterdag uit een (voet)volleydemonstratie, een optreden van Nederlands kampioen trialbiken Patrick Smit, een dweilorkest, dansoptredens van de Underground Dance Classic (die naar het WK in Amerika gaan) en live-muziek van de band Groovus.

Zondag 11 juli: Finales Daniel Ray Beach Circuit

Bobstart 2004 wordt afgesloten met de finales van het Daniel Ray Beachvolleybal Circuit, van 12.00 tot 18.00 uur. In Noord- en Oost-Nederland hebben voorrondes plaatsgevonden. De 24 finalisten strijden om de hoofdprijs in Groningen.

Tot de deelnemers bij de dames behoren onder meer het Nederlands Talent Team van 2004, bestaande uit Arjanne Stevens en Marleen van Iersel. De 18-jarige Arjanne Stevens uit Dieverbrug werd in 2002 wereldkampioene tot 18 jaar en haalde ereprijzen op NK's, EK's en WK's.

Een andere opvallende naam bij de deelneemsters is international Jettie Fokkens, die professioneel haar sport beoefent bij het Italiaanse Santeramo en beachvolleybal ziet als training. Fokkens maakt met Valesca van Dijk deel uit van Top Beachvolleybal Nederland, gevestigd in Dwingeloo.

Bij de heren doen onder andere Peter Barla en Ron van Steen mee. Barla heeft gespeeld bij Lycurgus in de eredivisie en gaat (net als Van Steen) naar eredivisionist Landstede uit Zwolle, dat komend seizoen Europacup speelt.

Na afloop worden de prijzen uitgereikt en tussendoor (van 12.30 tot 14.00 uur) is de VIP-lunch van de organiserende Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo).

Verdere bijzonderheden


* Het evenement vindt voor de 12-e keer plaats in Groningen. Er worden in totaal 20.000 tot 30.000 bezoekers verwacht.


* De bobstartbaan in Groningen wordt ook gebruikt bij andere evenementen, zoals de Europese wintersportbeurs in Turijn, de Winterspelen in de Efteling en internationale bobstartwedstrijden in het Kroatische Split.


* Organisator én deelnemer is Arend Glas, die namens Nederland heeft meegedaan aan Olympische Winterspelen. Zijn Team Glas bestaat dit jaar uit Glas zelf als piloot, aangevuld met de remmers Eric Gommans, Sybren Jansma en Vincent Kortbeek.

Zie ook: www.bobstart.com

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (