Nieuw-Vlaamse Alliantie


11 juli vrije dag voor personeel provincies, steden, gemeenten en alle Vlaamse instellingen (23/03/04)

De afgelopen jaren deed de N-VA er alles aan om van 11 juli een echte feestdag en dus een vakantiedag te maken voor álle Vlamingen. Ondanks alle liberale en socialistische beloftes belandde het N-VA-voorstel voor een officiële feestdag op 11 juli op federaal niveau in de prullenmand. Daarom werkte de N-VA in het Vlaams parlement aan een voorstel van decreet waardoor 11 juli alvast een vrije dag wordt voor het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaams Parlement, de Vlaamse Openbare, Wetenschappelijke en andere Instellingen, de provincies, steden en gemeenten en alle vormen van intergemeentelijke samenwerking. Na veelvuldig overleg en heel wat overtuigingskracht werd het voorstel van N-VA-parlementslid Kris Van Dijck vandaag unaniem goedgekeurd in de Commissie Institutionele Zaken van het Vlaams parlement. Het voorstel kan nu snel naar de voltallige vergadering.

Heel wat lokale besturen kennen 11 juli al als een lokale feestdag toe, maar zeker niet allemaal. Door de overdracht van de bevoegdheid over de provincies, steden en gemeenten naar het Vlaamse Gewest kan het Vlaams parlement nu autonoom regels uitvaardigen voor zijn eigen diensten en voor de besturen waarover het de voogdij heeft.

Het voorstel van decreet van de N-VA maakt van 11 juli een verplichte Vlaamse vakantiedag voor het personeel van alle Vlaamse, gemeentelijke en provinciale instellingen.
Buiten de wettelijk vastgestelde betaalde feestdagen, beschikken deze instanties immers nog over een zekere vrijheid om andere feestdagen toe te kennen aan hun personeel. Door het N-VA-voorstel wordt één van die vrij te bepalen dagen verplicht de dag van 11 juli. Het voorstel vergt dus geen bijkomende kosten, vermits een andere dag zal moeten weg vallen.

Zo wordt alvast een begin gemaakt van 11 juli als échte feestdag, voor álle Vlamingen. Intussen diende N-VA-kamerlid Geert Bourgeois in het federale parlement opnieuw een wetsvoorstel in om van 11 juli een officiële, betaalde feestdag te maken voor iedereen. De N-VA wil alle Vlaamse politieke partijen en vooral voormalig minister-president Dewael herinneren aan de plechtige beloftes die vorige jaren gemaakt werden. Het N-VA-wetsvoorstel is intussen al drie jaar oud. Patrick Dewael beloofde voor de verkiezingen nog: Als de VLD na 18 mei mee mag onderhandelen over een nieuwe regering, brengen we het op de onderhandelingstafel." Veel beloven en weinig geven doet alleen de zotten in vreugde in leven.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be