EUROPEAN CULTURAL FOUNDATION

Cultureel Europa bijeen voor lobby culturele strategie

Amsterdam, 5 juli 2004

Sharing Cultures Conferentie, Rotterdam 11-13 juli Cultureel Europa bijeen voor lobby Europees cultureel actieplan

De European Cultural Foundation (ECF) organiseert de Sharing Cultures Conference van 11 t/m 13 juli in Rotterdam. The conferentie vindt tegelijkertijd plaats met een informeel overleg van de Europese Ministers van Educatie en Cultuur dat eveneens in Rotterdam plaatsvindt. De conferentie geeft stem aan de wensen en voorstellen van de culturele sector in Europa en moet bijdragen aan een hogere prioriteit voor cultuur op de Europese agenda. Meer dan 150 leidende personen uit de culturele sector, kunstenaars en culturele beleidsmakers uit 35 landen nemen deel aan de conferentie om een culturele strategie voor Europa vorm te geven.

De 3-daagse werkconferentie moet resulteren in de presentatie van een nieuwe aanpak voor culturele actie in Europa die leidt tot meer mobiliteit, versterking van samenwerking, stimulering van communicatie en debat, en ondersteuning van trans-nationale netwerken. Een aanpak die de culturele sector ook in staat stelt zijn creatieve vermogens beter in te zetten voor innovatie in Europa. Bovendien een (bottom-up) aanpak die aansluit bij de wensen van de culturele sector zelf, en gebaseerd is op nieuwe - publiek-private - samenwerkingsverbanden, cultureel ondernemerschap en voldoende Europese middelen om deze doelstellingen te kunnen halen.

Ruim 400 culturele organisaties en instellingen hebben voorafgaand aan de conferentie hun steun gegeven aan een petitie, waarin Europese politici en beleidsmakers worden opgeroepen ook daadwerkelijk uitvoering te geven aan hun engagement voor Europees burgerschap en culturele samenwerking. Deze petitie zal, samen met de aanbevelingen voor een cultureel actieplan, als afsluiting van de conferentie op 13 juli aan de Europese ministers worden aangeboden.