STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Feestelijke opening eerste Natuurspeeluiterwaard van Nederland

Zondag 11 juli a.s. openen burgemeester Krikke van Arnhem, algemeen directeur Vriesman van Staatsbosbeheer en voorzitter Verweij van Vriendenclub Speeluiterwaard Bakenhof samen met de inwoners van Arnhem de eerste natuurspeeluiterwaard van Nederland. De feestelijke opening bestaat onder meer uit de 'grootste picknick van Arnhem'. De natuurspeeluiterwaard ligt aan de zuidoever van de Nederrijn in Arnhem, tegen de wijk Malburgen. De uiterwaard is een plek voor jong en oud waarbij kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met de natuur en de uiterwaarden.

De officiële opening van de speeluiterwaard vindt plaats tussen 11.00 en 12.00 uur. Om 11.45 uur start 'de grootste picknick van Arnhem'. Tijdens de opening kan aan allerlei natuurgerelateerde activiteiten voor jong en oud worden deelgenomen, zoals nestkastjes bouwen, bouwen met wilgentenen, wateractiviteiten etc, en zal een informatiemarkt aanwezig zijn. Het publieksdeel loopt door tot 16.00 uur.

Aan de zuidoever van de Nederrijn in Arnhem, tegen de wijk Malburgen, is door dijkverlegging, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, een natuurgebied van ongeveer 50 hectare ontstaan. Dit gebied vervult een belangrijke rol voor veiligheid bij hoog water. Met het project Natuurspeeluiterwaard Bakenhof hebben Staatsbosbeheer en de Gemeente Arnhem het initiatief genomen om dit natuurgebied een belangrijke functie voor de mensen uit de omgeving te geven. De natuurspeeluiterwaard Bakenhof is daarmee de eerste in Nederland. Het terrein biedt mogelijkheden voor picknick, (peuter)speelveld, strandjes, uitzichtpunt, visstekjes en nog veel meer... Er zijn enkele speelvoorzieningen geplaatst waarbij kinderen al spelend kennis kunnen maken met de natuur in de uiterwaarden.

In een deel van het gebied worden koeien ingezet voor de begrazing. Bij de inrichting, het gebruik én het beheer van het gebied wordt nauw samengewerkt met een groep zeer enthousiaste bewoners die zich verenigd hebben in de Vriendenclub Speeluiterwaard Bakenhof. Dit project is mede mogelijk door subsidie van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van het Europees Oriëntatie-en Garantiefonds voor de Landbouw. Verder hebben nog veel partijen een bijdrage aan dit project geleverd. Natuurspeeluiterwaard Bakenhof is de enige uiterwaard in Nederland waar natuur en spelen bij elkaar komen.

De natuurspeeluiterwaard ligt tussen de John Frostbrug en de brug van de Pleyroute en is prima te voet of met de fiets te bereiken. Voor mensen die met de auto moeten komen rijdt een gratis pendelbus vanaf het transferium Gelredome, waar gratis geparkeerd kan worden.