Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/07/04 Prinses Margriet opent conferentie Sharing Cultures

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is als voorzitter van de Europese Culturele Stichting (ECS) aanwezig bij de conferentie Sharing Cultures, die van zondag 11 tot en met dinsdag 13 juli in Rotterdam wordt gehouden. De conferentie vindt tegelijk plaats met een informeel overleg van de Europese ministers van Educatie en Cultuur, eveneens in Rotterdam. De conferentie geeft stem aan wensen en voorstellen van de culturele sector in Europa en moet bijdragen aan een hogere prioriteit voor cultuur op de Europese agenda.

Meer dan 150 leidende personen uit de culturele sector, kunstenaars en culturele beleidsmakers uit 35 landen nemen deel aan de conferentie om een culturele strategie voor Europa vorm te geven. De 3-daagse werkconferentie moet resulteren in de presentatie van een nieuwe aanpak voor culturele actie in Europa die leidt tot meer mobiliteit, versterking van samenwerking, stimulering van communicatie en debat, en ondersteuning van transnationale netwerken.

Ruim 500 culturele organisaties en instellingen hebben voorafgaand aan de conferentie hun steun gegeven aan een petitie waarin Europese politici en beleidsmakers worden opgeroepen ook daadwerkelijk uitvoering te geven aan hun engagement voor Europees burgerschap en culturele samenwerking. Deze petitie zal, samen met de aanbevelingen voor een cultureel actieplan, als afsluiting van de conferentie op 13 juli door een delegatie onder leiding van Prinses Margriet aan de Europese ministers worden aangeboden.

De conferentie wordt georganiseerd door de Europese Culturele Stichting (ECS), een onafhankelijke internationale culturele stichting waarvan de Prinses voorzitter is. Ruim 40 jaar nadat de toenmalige voorzitter Prins Bernhard de stichting naar Nederland haalde, is de ECS nog steeds actief in kunst, cultuur en media. De ECS stimuleert culturele samenwerking en maakt zich, onder meer met de Sharing Cultures conferentie, sterk voor Europees cultuurbeleid.

De Sharing Cultures Conference vindt plaats in de Cruise Terminal Rotterdam en wordt zondag 11 juli om 17.00 uur geopend door Prinses Margriet. Overige sprekers zijn burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan, ECF-directeur Gottfried Wagner en Nikolaus van der Pas, Directeur-Generaal van de afdeling Educatie en Cultuur van de Europese Commissie.