GAIA

Ex-trainer Flipper voert vandaag met GAIA vreedzaam actie voor rechten Brugse dolfijnen

HAAL DOLFIJNEN UIT DE KALE BASSINS

11 juli 2004

Persbericht

© GAIA

Een geketende dolfijn, het symbool voor alle dolfijnen over de hele wereld die leven in dolfinariums, is tijdens de actie alomtegenwoordig op witte ballonnen. Hiermee klagen de actievoerders het opsluiten van dolfijnen in gevangenschap aan. De bezoekers van het Brugs dolfinarium ontvangen een folder waarin de tragiek achter de glimlach van de dolfijn onthuld wordt. Een menselijke dolfijn nodigt kinderen uit om een mooie tekening te maken van een dolfijn in de vrije natuur. De namen van de dolfijnen die wereldwijd stierven in dolfinariums worden voorgelezen. Fluittonen en klikgeluiden geregistreerd in de onmetelijke oceanen roepen een sfeer van vrijheid op. Een groot spandoek toont negen dolfijnen in vrijheid. Symbolisch, want in het Boudewijnpark leven momenteel negen dolfijnen in gevangenschap. De opgeblazen ballonnen worden op een bepaald ogenblik doorprikt, zoals de actievoerders dat willen doen met de 'schone' schijn die de dolfinariumindustrie wereldwijd ophoudt en waar zovele achteloze bezoekers door misleid worden.

Michel Vandenbosch, Yvon Godefroid (dolfijnenkenner) en Ric O'Barry tijdens de actie op 11 juli

Een GAIA-activist leest de namen van de dolfijnen die wereldwijd stierven in dolfinariums voor

Michel Vandenbosch neemt het op voor de rechten van dolfijnen in gevangenschap

Voor hen en voor alle andere dolfijnen in gevangenschap voert GAIA, zes jaar na de sluiting van het dolfinarium van de Antwerpse Zoo, vandaag opnieuw actie met Ric O'Barry, zeezoogdierenexpert van de organisatie One Voice en ex-trainer van Flipper.

Ook actievoerders uit Frankrijk zijn van de partij om de vrijheid voor de Brugse dolfijnen te eisen

Actievoerders van GAIA en andere organisaties uit binnen- en buitenland vatten post voor het Boudewijnpark Brugge, het enige nog overblijvende dolfinarium van België, waar de situatie voor de dolfijnen in de kale betonnen bassins ondermaats is.

Dolfijnen horen niet in kale betonnen bassins ! Deze boodschap zet de GAIA-dolfijn kracht bij

De wettelijke normen om tuimelaars in België in gevangenschap te houden, zijn totaal onvoldoende om de dolfijnen een aanvaardbare levenskwaliteit te bieden. Met spandoeken, vlaggen, panelen en nog veel meer brengen de actievoerders één en dezelfde boodschap over: 'Haal de dolfijnen uit de kale bassins' en 'Geef dolfijnen hun vrijheid terug'. België moet in navolging van Groot-Brittannië dolfinariumvrij worden. De dolfijnen van het Boudewijnpark moeten op zijn minst kunnen leven in een milieu dat veel beter overeenstemt met hun soorteigen behoeften, zoals een baai of een lagune in open lucht met natuurlijk zeewater.

De media is talrijk aanwezig

GAIA wil dat onafhankelijke zeezoogdierenexperts elk dier apart beoordelen om te zien of het in aanmerking komt voor een definitieve vrijlating in de zee of oceaan. De toestand laten zoals die nu is, is onaanvaardbaar.

Zoals altijd voeren de GAIA-activisten vreedzaam actie

Eerder deze week werd het GAIA-dossier 'De tragiek achter de glimlach van de dolfijn', in aanwezigheid van Ric O'Barry, voorgesteld aan de pers. De argumenten waarmee de directie van het Boudewijnpark schermt om het dolfinarium als het paradijs voor te stellen, worden in dit dossier weerlegd. Ric O'Barry getuigt op de actie van zijn eigen ervaring als dolfijnentrainer én dolfijnenredder.

Ric O'Barry de bezieler van de actie

Hij besefte dat het vangen en trainen van dolfijnen verkeerd was toen Cathy, de dolfijn die het vaakst werd opgevoerd als Flipper, in zijn armen stierf. Ondertussen wijdt hij zijn leven al meer dan 30 jaar aan het rehabiliteren en terug vrijlaten van tuimelaars in hun natuurlijke omgeving. Met succes.

Dossier: de tragiek achter de glimlach van de dolfijn Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be