VVD



9 jul 2004 -

VVD: verbod verkoop alcohol op luchthavens is onzin

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onlangs een proces-verbaal opgemaakt tegen de Rotterdam Airport Tax-Freeshop omdat het VWA stelt dat de tax-freeshop het slijtersbedrijf uitoefent zonder in het bezit te zijn van een geldige Drank- en Horecawetvergunning. De VVD-Tweede-Kamerfractie - bij monde van de leden Dezentjé Hamming en Schippers - vraagt zich af waarom er geen rekening is gehouden met de bijzondere situatie van de winkels op de Nederlandse luchthavens.De twee liberalen hebben schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid alsmede aan de staatssecretaris van Financiën. In de set vragen komt de volgende voorname vraag het meest prominent naar voren: Is de minister van mening dat alcoholhoudende drank niet meer verkocht mag worden in luchthavenwinkels waar nog meer artikelen worden verkocht? Volgens Dezentjé Hamming en Schippers strookt deze benadering niet met de werkelijkheid. De twee zijn van mening dat een verbod op verkoop van alcohol en tabak op luchthavens kan leiden tot onverhoopte - vooral onnodige - economische schade bij luchthavens.

Hieronder treft u de schriftelijke vragenSchriftelijke vragen van de leden Ineke Dezentjé Hamming en Edith Schippers (beiden VVD) aan de Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Financiën inzake de verkoop van alcohol en tabak in tax free shops.


1. Is het de Minister en Staatssecretaris bekend, dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) proces-verbaal opmaakt, gericht tegen Rotterdam Airport Tax Freeshop B.V. terzake een overtreding van artikel 3 Drank- en Horecawet jo. artikel 1, sub 4 Wet Economische Delicten, stellende dat Rotterdam Airport Tax Freeshop B.V. het slijtersbedrijf uitoefent zonder in het bezit te zijn van een geldige Drank- en Horecawetvergunning?


2. Zijn de Minister en Staatssecretaris het met de VVD eens dat het een onwenselijke situatie is dat tax freeshops op Nederlandse luchthavens geen drank kunnen verkopen omdat zij niet in aanmerking komen voor een slijtervergunning omdat zij niet worden aangemerkt als gesloten ruimte? 3. Kan de Minister aangeven waarom geen rekening is gehouden met de bijzondere situatie van tax free shops op Nederlandse luchthavens?

4. Meent de Minister, dat de verkoop van alcoholhoudende drank in tax free shops op Nederlandse luchthavens, waarbij reeds decennia lang de alcoholhou-dende drank in dezelfde ruimte verkocht wordt als andere artikelen, strijd oplevert met de ratio van de huidige Drank- en Horecawet en zo ja om welke redenen meent de Minister dat?

5. Meent de Minister, dat bij de laatste wijziging van de Drank- en Horecawet rekening is gehouden met de bijzondere situatie van tax free shops op Nederland-se luchthavens? Indien ja, kan hij aangeven waar zulks uit de parlementaire behandeling daarvan blijkt? 6. Meent de Minister dat bij de volgende wijziging van de Drank- en Horeca-wet rekening gehouden dient te worden met het specifieke geval van tax free shops op Nederlandse luchthavens? Zo neen, waarom meent de Minister van niet? 7. Is de Minister van mening dat de huidige praktijk in tax free shops op Nederlandse luchthavens een wijziging van de Drank- en Horecawet vergt? Zo neen, waarom niet? 8. Meent de Minister dat sprake is van concurrentievervalsing indien tax free shops op Nederlandse luchthavens hun bedoelde praktijken niet kunnen continue-ren ten opzichte van luchthavens in overige landen van de Europese Unie? Zo neen, waarom niet? 9. Zijn de Minister en staatssecretaris van mening dat het mogelijk discontinueren van de verkoop van alcohol en/of tabak via de tax free shops op Nederlandse luchthavens kan leiden tot economische schade bij de exploitatie van de luchtha-vens en een vermindering van de belastinginkomsten? Zo neen, waarom niet? 10. Heeft de staatssecretaris van Financiën in het verleden overleg gevoerd met de Minister van Volksgezondheid over de afgifte van AGP-vergunningen voor tax free shops? Is toen gesproken over de relatie tussen deze vergunningen, de Drank- en Horecawet en de bijzondere situatie van tax free shops? Wat waren de uitkomsten van genoemd overleg?