PERSBERICHT

Vught, 11 juli 2004

Boonstra Nederlands record op steeple en zilver op 5000 meter

Prins Hendrik scoort met 3 titels op NK

Met drie Nederlandse titels en drie andere podiumplaatsen heeft de Atletiekafdeling van Prins Hendrik Vught met een heel goed resultaat de Nederlands Kampioenschappen in Utrecht afgesloten. Op de atletiekbaan Overvecht prolongeerde Thomas Kortbeek zijn 400 meter hordentitel en haalde Monique de Wilt na twee jaar zonder deze op het polsstokhoogspringen weer terug. Miranda Boonstra gaf het NK vandaag glans met het enige Nederlands record: op de 3000 meter steeplechase, waarbij ze voor het eerst onder de 10 minuten dook. Een dag eerder had ze al met een goede tijd de tweede plaats behaald op de 5000 meter. De bronzen medailles steeplechase en het polsstokhoogspringen bij de mannen kwamen ook in handen van Prins Hendrik-atleten.

De lange afstandsatlete Miranda Boonstra verraste vriend en vijand door na een goede 5000 meter zaterdag solo het Nederlands record op de 3000 meter steeplechase te verbeteren. De Nijmeegse moest zaterdagmiddag nog haar meerdere erkennen in Anita Looper op de 5 kilometer waarbij ze een tijd liet noteren van 16 minuten en 20.07 seconden. Op zondag verbeterde ze dit seizoen voor de 3e maal (na de Super Grand Prix in Ostrava en de Europacup in Istanbul) haar record op de hindernisrace. Vanmiddag kwam ze voor het eerst onder de magische 10 minutengrens: 9.59.66. Ook prolongeerde ze haar titel die ze in 2002 al op haar naam had geschreven. De gouden plak is haar zesde medaille van dit seizoen waarin ze al eerder kampioen werd op de 10000 meter en de Ekiden. Boonstra - die al weer geruime tijd getraind wordt door Tonnie Dirks - loopt naar alle waarschijnlijkheid haar volgende steeplewedstrijd bij de Nacht van de Atletiek in het Belgische Heusden. Volgend jaar zal voor haar nog meer uitdaging geven wanneer bij het WK Atletiek in Helsinki voor het eerst de 3000 meter steeplechase voor vrouwen op het programma staat.

Op zondag kwam ook Nederlands recordhoudster Monique de Wilt in actie. De 28-jarige studente uit Delft vocht met de regerend Nederlands kampioene Sandra van der Geer van Ilion een mooie strijd uit voor de titel van 2004. Beide sprongen met 4,21 meter de beste prestatie van het jaar, maar door een foutsprong van Van der Geer op 4,11 meter won de Prins Hendrik-atlete voor de zevende maal de outdoortitel op het polsstokhoogspringen.

De Wereldstudentenkampioen Thomas Kortbeek haalde de derde titel voor Prins Hendrik op. De fysiotherapeut kwam in de finale tot een tijd van 51.22 seconden maar moest op de laatste 100 meter zich flink inzetten om Quinten Stern voor te blijven. Voor de Bosschenaar was het zijn derde wedstrijd deze week na winst in Padua en een optreden bij de Super Grandprix van Lausanne.

Op de eerste dag van het kampioenschap in de Domstad vielen ook twee derde plaatsen te noteren. Op de 3000 meter steeplechase kwam Noël Keijsers uit Nijmegen net boven zijn persoonlijk record uit. Zijn tijd van 9 minuten 3.52 seconden was goed voor brons na Europees recordhouder Simon Vroemen en het jong talent Joost Blokland. In deze race kwamen Raymon van den Berg en Peter Janssen tot een 11e en 12e plaats.

Bij het polsstokhoogspringen sprong Robbert-Jan Jansen samen met oud-recordhouder Chris Leeuwenburg op 5,22 meter om de bronzen plak. Beiden slaagden daar niet in, maar Jansen had de eerder hoogte - 5,12 meter - al wel overbrugt. Voor Jansen was het zijn 2e plak op een seniorenkampioenschap. De wedstrijd werd gewonnen door de huidig Nederlands recordhouder, Rens Blom.

Ook vielen er verschillende finaleplaatsen in Utrecht te noteren:
* Anne van den Hurk finishte als vijfde bij de titelstrijd op de 800 meter. De Eindhovense kwam tot 2 minuten en 9.25 seconden. Voor de atlete was het de beste klassering ooit op een outdoorkampioenschap.
* Ook voor Pepijn van Hove, de hordenloper uit Vlijmen, was het NK uitstekend verlopen. De junior behaalde voor het eerst in zijn leven de NK-finale van de 110 meter horden. In een persoonlijk record van 15.15 seconden finishte hij als zevende.
* Fleur Ondersteijn had dit jaar meer concurrentie in vergelijking met de editie van 2003 toen ze vierde werd. Dit keer moest ze genoegen nemen met een goede zesde plaats op de 400 meter horden. Haar tijd in de finale, 63.05 seconden, was daarbij beduidend sneller dan in de kwalificatiereeks.
* Erik Cadée uit Den Bosch liet een zevende plek noteren bij het discuswerpen. De Europees juniorenkampioen van 2003 kwam met de discus tot een afstand van 52,74 meter. Overige uitslagen

Dorien Dek (Goes) 100 meter: 12.40s; 200 meter: 25.34s

Loes Willemse (Tilburg) 100 meter: 12.50s; 200 meter: 25.81s

Boy Aarts (Tilburg) 200 meter: 22.30s

Thijs van der Aalst (Vught) 400 meter: 49.90 sec

Cor Datema (Best) 1500 meter: 3.56.81

Stan Rijken (Den Dungen) 5000 meter: 14m 20.59s (10e)

Michiel Otten (Tilburg) 5000 meter: 14m 34.95s (16e)