PERSBERICHT

Ook Koreanen en Libanees in actie op Open NK Bobstart en Skeleton
(persbericht aangepast 10-7-2004)
Bobstart Beach 2004 maakt zich op voor
finales op Grote Markt in Groningen

Bobstart Beach 2004 belooft nog tot en met zondag 11 juli een Olympisch evenement te worden. Op de Grote Markt in Groningen strijden Olympische sporters uit Nederland en wintersportatleten uit vijf andere landen om het Open Nederlands Kampioenschap. Enkele bekende beachvolleyballers doen zondag mee aan de finales van het Daniel Ray Beach Circuit.

Bij het Open Nederlands Kampioenschap Bobstart komen in ieder geval 14 Nederlandse herenteams en drie Nederlandse damesteams in actie. De internationale deelname komt uit Korea (1 herenteam), Engeland (1 team) en Duitsland (1 herenteam en 1 damesteam). Hieronder bevinden zich het team van Olympiër Arend Glas, de broertjes Van Calker en Olympisch deelneemster Eline Jurg.Voormalig Olympisch schaatsster Andrea Nuyt heeft zich afgemeld.

Bij het Open NK skeleton staan in totaal 19 sporters op de deelnemerslijst. Twaalf daarvan komen uit Nederland. Hun tegenstanders komen uit Korea (2), Libanon (!), Duitsland (2), Engeland en Zwitserland.

Vrijdag 9 juli: Trainingen, Bedrijvencup en Entertainment

In het speciale 'stadion' op de Grote Markt, met tribunes en VIP-terrassen, heeft het publiek gekeken naar de trainingen bobstart. Deze oefenritten op de de 75 meter lange bobstartbaan, die als één van de weinigen ter wereld voldoet aan de strengste veiligheidseisen en ook is gecertificeerd, zijn ingedeeld in de categorieën skeleton (dames en heren) en 2- en 4-mans bobslee (dames en heren).

Verder zijn er vrijdag beachvolleybalclinics gehouden voor scholieren en strijden 18 teams om de Bedrijvencup Bobstart en Beachvolleybal. De winst ging hierbij naar het team van de Milieudienst Groningen, gevolgd door het American Footballteam 'Giants'. Zij kregen niet alleen bekers, maar mogen op zaterdag ook meedoen aan het Open NK in de B-poule.

Het entertainmentprogramma, van 23.00 tot 02.00 uur, bestond vervolgens uit live muziek van de top-100 band ReMake XL.

Zaterdag 10 juli: Finales Bobstart en Skeleton, VIP-lunch, prijsuitreikingen en entertainment

De dag waarop de beslissingen vallen bij het bobstarten en skeleton. De bobsleefinale 2-mans is van 11.00 tot 13.00 uur. De skeletonfinales zijn van 14.00 tot 15.30 uur.
De bobsleefinales 4-mans zijn van 15.30 tot 17.00 uur. Aansluitend aan de finales worden de prijzen uitgereikt. Tussendoor vinden zowel de T-Mobile City Beach Tour als de VIP-lunch van het Olympisch Steunpunt Noord-Nederland plaats.

Het entertainmentprogramma bestaat zaterdag uit een (voet)volleydemonstratie, een dweilorkest, dansoptredens van de Underground Dance Classic (die naar het WK in Amerika gaan) en live-muziek van de band Groovus.

Zondag 11 juli: Finales Daniel Ray Beach Circuit

Bobstart 2004 wordt afgesloten met de finales van het Daniel Ray Beachvolleybal Circuit, van 12.00 tot 18.00 uur. In Noord- en Oost-Nederland hebben voorrondes plaatsgevonden. De 24 finalisten strijden om de hoofdprijs in Groningen.

Tot de deelnemers bij de dames behoren onder meer het Nederlands Talent Team van 2004, bestaande uit Arjanne Stevens en Marleen van Iersel. De 18-jarige Arjanne Stevens uit Dieverbrug werd in 2002 wereldkampioene tot 18 jaar en haalde ereprijzen op NK's, EK's en WK's.

Een andere opvallende naam bij de deelneemsters is international Jettie Fokkens, die professioneel haar sport beoefent bij het Italiaanse Santeramo en beachvolleybal ziet als training. Fokkens maakt met Valesca van Dijk deel uit van Top Beachvolleybal Nederland, gevestigd in Dwingeloo.

Bij de heren doen onder andere Peter Barla en Ron van Steen mee. Barla heeft gespeeld bij Lycurgus in de eredivisie en gaat (net als Van Steen) naar eredivisionist Landstede uit Zwolle, dat komend seizoen Europacup speelt.

Na afloop worden de prijzen uitgereikt en tussendoor (van 12.30 tot 14.00 uur) is de VIP-lunch van de organiserende Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo).

Verdere bijzonderheden


* Bij het evenement, dat voor de 12-e keer plaatsvindt in Groningen, worden in totaal 20.000 tot 30.000 bezoekers verwacht.


* De bobstartbaan in Groningen wordt ook gebruikt bij andere evenementen, zoals de Europese wintersportbeurs in Turijn, de Winterspelen in de Efteling en internationale bobstartwedstrijden in het Kroatische Split.


* Organisator én deelnemer is Arend Glas, die namens Nederland heeft meegedaan aan Olympische Winterspelen. Zijn Team Glas bestaat dit jaar uit Glas zelf als piloot, aangevuld met de remmers Eric Gommans, Sybren Jansma en Vincent Kortbeek. Tijdens Bobstart in Groningen komt de nieuw aangetrokken remmer Rick Knipschild in actie.


* Aan de eerste Beachnacht, op donderdag van 20.00 tot 01.00 uur, is deelgenomen door 18 recreantenvolleybalteams van ieder vier tot vijf personen.

Zie ook: www.bobstart.com

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (