Politie Friesland

Politieberichten van 10/7 13.00 uur t/m 11/7 13.00 uur

Fryslân 11-07-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehouden
Zaterdag is om 22.50 uur een 30-jarige Rotterdammer aangehouden aan de Wismastate. De verdachte is naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid, verhoord en ingesloten is. De aanleiding van de aanhouding was een melding dat er twee mannen aan de Oenemastate gezien waren. Ze waren in de nabijheid van een woning en gedroegen zich verdacht. De politie kwam ter plaatse en maakte een zoekslag door de wijk. Een verdachte werd aangehouden. Van de tweede verdachte ontbreekt ieder spoor. Uit de eerste bevindingen van het politieonderzoek is gebleken dat de twee verdachten op inbrekerspad waren. Bij de woning aan de Oenemastate was een raam kapot geslagen. Daarnaast werd
inbrekersgereedschap bij de woning aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in en moet nog enkele betrokkenen verhoren.

Bolsward: rijbewijs ingevorderd
Van een 41- jarige automobilist uit Drachten werd zaterdag omstreeks 15.40 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de rijksweg A7 170 km/u terwijl daar een snelheidslimiet geldt van 120 km/u.

Drachten: winkeldiefstal
Zaterdag werd om 14.35 uur een verdachte aangehouden aan de Markt terzake winkeldiefstal. De verdachte, een 31-jarige inwoner van Appelscha, wilde 12 worstjes meenemen zonder te betalen.
Winkelpersoneel had gezien dat de man de etenswaren onder zijn kleding verstopte. De verdachte werd door winkelpersoneel aan de politie overgedragen. De verdachte is in vreemdelingenbewaring gesteld. Een medewerker van de winkel deed aangifte.

Leeuwarden: kop-staartaanrijding met gewonde
Zaterdag raakte om 14.40 uur een 37-jarige automobilist uit Haarlem gewond tijdens een kop-staartaanrijding aan de Heliconweg. Het slachtoffer werd met nekletsel per ambulance naar het MCL ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Een automobilist uit Lemmer (leeftijd onbekend) reed met zijn personenauto tegen de achterzijde van de auto van het slachtoffer aan. Haar auto reed door deze klap met de voorzijde tegen de achterzijde van een derde personenauto. Deze auto werd door een 67-jarige inwoner van Roodkerk.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag werd om 17.55 uur een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden in de Bilgaardpassage aangehouden terzake winkeldiefstal. Ze had uit twee supermarkten zeven pakken koffie weggenomen. Dit was gezien door winkelpersoneel die de politie inschakelde. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en verhoord is. Na verhoor is de vrouw weer vrijgelaten. Personeel van de twee supermarkten deden aangifte.

Dokkum: negen verdachten aangehouden
Zondag werden om 04.10 uur negen verdachten aangehouden aan de Markt terzake belediging, verzet en openlijke geweldpleging tegen personen. Tijdens de aanhouding is een agent aangevallen en gewond geraakt. Hij liep knieletsel op wat in het ziekenhuis Talma Sionsberg verzorgd is. De verdachten, zes jongemannen uit Anjum in de leeftijd van 20 tot 23 jaar, een 21-jarige inwoonster van Anjum, een 25-jarige Holwerder en een 25 jarige inwoner van Damwoude werden naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en ingesloten zijn. De verdachten moeten nog verhoord worden en zitten nog vast.
Toen een agent proces-verbaal op wilde maken tegen een wildplasser gingen steeds meer omstanders zich met de zaak bemoeien. De groep telde op een gegeven moment vijftig personen. Daarbij werden beledigingen naar verschillende agenten geuit, diverse verdachten verzetten zich tegen hun aanhouding en tegen een agent werd geweld gepleegd. Door de inzet van elf politieagenten en twee
surveillancehonden met begeleiders werd de situatie onder controle gebracht. De rust keerde weer op de Markt. De politie stelt een onderzoek in.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Wolvega: Van der Sandeplein, zondag 05.45 uur, 31-jarige inwoner van Blokzijl, 695 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Raerd: Snitserdyk, zondag 04.00 uur, 24-jarige inwoner van Noordwijk, 515 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist. De bestuurder was met zijn auto in een sloot tot stilstand gekomen. Er is niemand gewond geraakt en het betrof een eenzijdig ongeval.

Oosterwolde: Groote Singel, zaterdag 22.50 uur, 24-jarige inwoner van Oosterwolde, 655 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd.

Langweer: Stevenshoek, zondag 03.40 uur, 18-jarige inwoner van Langweer, 295 ug/l, rijverbod 2 uur, bromfietser. De verdachte negeerde het stopverbod van de agenten en reed daarnaast zonder helm.

Drachten: Noordereind, zondag 01.30 uur, 40-jarige inwoner van Almere, 790 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Heeg; Lytshuzen, zondag 01.15 uur, 45-jarige inwoner van Sneek, 230 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Joure: Rijksweg A6, zondag 00.55 uur, 32-jarige inwoner van de gemeente Lemsterland, 630 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. De verdachte was met zijn auto vanuit de richting Lemmer op het verkeersplein te Joure in de slip geraakt. Na een stuurcorrectie kwam de auto in de berm terecht, sloeg het voertuig over de kop om vervolgens weer in normale positie op de wielen in een sloot tot stilstand te komen. Er raakte niemand gewond, de bestuurder kon op eigen kracht de auto verlaten. Het betrof een eenzijdig ongeval.

Zwaagwesteinde: Miedlaan, zondag 00.10 uur, 29-jarige inwoner van Twijzelerheide, 395 ug/l, rijverbod 8 uur, automobilist.

Waskemeer: Bakkeveensterweg, zaterdag 22.00 uur, 60-jarige inwoner van Oosterwolde, 655 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: Insulindestraat, zaterdag 19.25 uur, 37-jarige Leeuwarder, 260 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist. De verdachte was met zijn auto betrokken geraakt in een aanrijding met een tweede personenauto die door een 37-jarige Leeuwarder.

Goutum: Boksumerdyk, zaterdag 18.00 uur, 20-jarige inwoner van de gemeente Boarnsterhim, 760 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. De verdachte was met zijn personenauto in een sloot tot stilstand gekomen. Hij kon op eigen kracht de auto verlaten net zijn passagier, een 26-jarige inwoner van Raerd. De auto werd door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Leeuwarden: verdachten aangehouden
Zondag zijn om 05.55 uur twee verdachten aangehouden aan de Nieuwestad. De twee verdachten, een 28-jarige inwoner van Noordwolde en een 30-jarige Rotterdammer gaven geen gevolg aan het verzoek van agenten om de Nieuwesteeg te verlaten. De verdachten hielden zich op in de Nieuwesteeg waar zojuist een vechtpartij had plaatsgevonden. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de agenten gaven ze hier geen gevolg aan en zijn ze aangehouden. De 28-jarige verdachte verzette zich tijdens zijn aanhouding. Hierbij raakte een agente gewond en liep knieletsel op. De twee verdachten zijn naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en ingesloten zijn. De verdachten moeten nog verhoord worden.

Heerenveen: bedrijfsinbraak
Tussen zaterdag 22.00 uur en zondag 00.00 uur werd ingebroken in een restaurant aan het Gemeenteplein. Er werd een kluis met inhoud weggenomen. Er zijn geen braaksporen gevonden. De kluis heeft een afmeting van 70 x 70 x 70 cm en stond in een kantoorruimte van het restaurant. Gezien de afmeting en het gewicht van de kluis is het waarschijnlijk dat de kluis met meerder personen weggehaald is. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Terband: vrouw gewond
Zaterdag raakte om 21.00 uur een 45-jarige inwoonster van Terband gewond tijdens een eenzijdige ongeval aan de Bantsterschans. Het slachtoffer werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht. De vrouw zat samen met een 51-jarige inwoner van Terband op een wagen die door een paard getrokken werd. Toen het paard op hol sloeg kwam de gehele combinatie in het water terecht en raakte de vrouw gewond. Het paard was ongedeerd. De wagen is later uit het water gehaald.

Lemmer: verdachten aangehouden na vechtpartij
Zondag werden om 04.00 uur vier verdachten aangehouden aan de Rondweg. De verdachten, vier inwoners van Emmeloord van 19 en 20 jaar, waren partij in een vechtpartij die aan de Nieuwburen plaatsvond. In totaal waren er vijftig personen in de vechtpartij betrokken. Met de inzet van negen agenten kon de groep uit elkaar gehaald worden en keerde de rust in Lemmer terug. Een 26-jarige inwoner van Lemmer liep tijdens het incident gezichtsletsel op. Hij heeft aangifte gedaan. De vier verdachten uit Emmeloord zijn naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en verhoord zijn. Na verhoor zijn de verdachten weer vrijgelaten. De politie moet nog enkele betrokken verhoren.