Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, zonadg 11 juli

Hoorn 11-07-2004 - 15.00 uur

Politie Westfriesland lost 169 zaken op

Grootebroek, zaterdag 10 juli 2004.

De politie in Westfriesland heeft met de aanhouding van 12 verdachten in totaal 169 zaken op weten te lossen. Het ging om misdrijven als inbraken in autos, woningen, scholen en bedrijven. Diefstal van autos, brandstichting en vernieling. De misdrijven werden gepleegd tussen mei 2003 en april 2004 in het gebied van oostelijk West-Friesland.

De zaak kwam aan het licht door getuigenverklaringen over een woninginbraak in Andijk en een diefstal van benzine uit een auto in Grootebroek. Bij het laatste misdrijf werd door een getuige een kenteken doorgegeven van een verdachte auto. Dit leidde tot de aanhouding van een 23-jarige man uit Enkhuizen. Het onderzoek dat volgde leverde vervolgens in totaal 12 verdachten op in de leeftijd van 19 tot en met 25 jaar. Zij waren afkomstig uit Bovenkarspel, Grootebroek, Andijk en Alkmaar. Van deze groep maakten 9 zich schuldig aan de diefstallen, terwijl de overige drie optraden als heler.

Als hoofdverdachte wordt een 25-jarige man uit Bovenkarspel aangemerkt. Hij was bij het plegen van de misdrijven aanwezig. Omdat hij niet over vervoer beschikte, werden de andere verdachten ingeschakeld om voor hem te rijden of hem behulpzaam te zijn bij de diefstallen. De hoofdverdachte betaalde voor deze diensten in de vorm van een onkostenvergoeding voor de benzine of met pep-pillen (amfetamine). De groep trad steeds op in wisselende samenstelling. Er werden van tevoren geen afspraken gemaakt. Er was geen sprake van een georganiseerde groep.

De buit bestond hoofdzakelijk uit computerapparatuur en autoradios. De drie helers namen de goederen af. Deze werden vervolgens afgezet via internet. Van de gestolen goederen werd slechts een klein deel teruggevonden. De schade van de gestolen goederen en de aangerichte schade bedraagt enkele tonnen.

Man met wapen aangehouden

Hoorn, zaterdag 10 juli 2004.

Een 32-jarige man uit Hoorn is rond 18.45 uur aangehouden op de Aletta Jacobstraat. De man is in een langdurend conflict gewikkeld met een andere familie, waarbij over en weer bedreigd wordt. Dit keer liepen de gemoederen hoog op. De man had de politie gebeld omdat hij bedreigd werd met een kapmes. Ter plaatse bleek de man zelf een vuurwapen te hebben. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet. Op het bureau heeft de man een agent in zijn arm gebeten. In de woning van de man is nog een vuurwapen aangetroffen. De man is in verzekering gesteld.

Drankrijders aangehouden

Andijk, zondag 11 juli 2004.

Een 39-jarige vrouw uit Andijk is op de Kleingouw rond 00.25 ur aangehouden nadat bleek dat zij met drank op reed. De vrouw blies 490 ug/l, tot 220 ug/l is toegestaan. Ze krijgt een proces-verbaal.

Ook een 35-jarige drankrijder uit Andijk werd aangehouden op de Generaal de Wetlaan rond 02.00 uur. De man blies 570 ug/l. Hij krijgt een proces-verbaal. Hij viel op doordat hij de auto wilde keren toen hij de alcoholcontrole waarnam.

Brandstichter aangehouden

Hoorn, zondag 11 juli 2004.

Een 18-jarige man uit Hoorn is aangehouden op de Nieuwe Steen rond 04.30 uur op verdenking van brandstichting. Eerder in de nacht (rond
01.30 en 02.15 uur) waren er twee containerbranden op het Nieuwe Steen die beide malen door de brandweer zijn geblust. De politie heeft vervolgens haar toezicht verhoogd en kon uiteindelijk de man aanhouden. Hij had geschroeide wimpers en wenkbrauwen. In zijn verklaring bekende hij de branden gesticht te hebben. Ook heeft hij de verlichting van een bord vernield. De man is ingesloten.