Ingezonden persbericht


Persbericht 11 juli 2004

Borea en gemeente Leiden lichten Rijk en werkzoekende op

Reintegratiebureau Hudson (voorheen TMP worldwide) blijkt reintegratiekandidaten in de val te lokken en zichzelf te verrijken, met medeweten van de gemeente Leiden. Ten koste van zowel het Rijk als de bijstandsgerechtigde. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting IkWilWerken en de cliëntenraad van Leiden.

Het bureau Hudson plaatst werkzoekenden bij het bureau J.C. Worx (JCW). Hiervoor strijkt Hudson per werkzoekende een plaatsingsbonus op van enkele duizenden euro s per persoon. JCW leidt de werkzoekenden op tot gezinsondersteuner . De opleiding wordt is echter niet erkend. De werkzoekenden krijgen via JCW een contract voor 6 maanden van 20 uur per week. Daarmee voldoet JCW aan het criterium van duurzame plaatsing . Echter: na de 6 maanden wordt geen enkel contract omgezet in een aanstelling de mensen vallen terug in de uitkering (bijstand). Tot overmaat van ramp wordt het salaris voor de 6 maandscontracten betaald uit de Rijkspot AWBZ : zorgvragers kunnen PGB s (persoongebonden budgetten) aanvragen en daarmee de gezinsondersteuner gedurende hun contractperiode betalen. Dit alles met medeweten van de gemeente Leiden die de reintegratie van bijstandsgerechtigden heeft uibtesteed aan Hudson.

Waar bovenstaande op neerkomt is dat reintegratiebureau Hudson zichzelf verrijkt met plaatsingsbonussen, de bijstandsgerechtigden een baan voor ogen gehouden die ophoudt, de gemeente 6 maanden lang geen bijstand hoeft te betalen en vergoeding krijgt van het Rijk voor de reintegratiekosten. JCW vangt een veel hogere prijs voor de opleiding dan gebruikelijk is bij ROC s (Regionale Opleidings Centra). Kortom: Hudson en de gemeente Leiden verrijken zichzelf, ten koste van het Rijk dat geld kwijt raakt in de vorm van de AWBZ en reïntegratiegelden aan gemeenten. Het Rijk en de bijstandsgerechtigden zijn de verliezers; het Rijk financiert de AWBZ en de reintegratiekosten van de gementen, en de bijstandsgerechtigde heeft de hoop op een baan waarvan het bij voorbaat vast stond dat deze kunstmatig is. De banen worden door de gemeente Leiden en Hudson alleen gecreeerd om reintegratiegelden te ontvangen en bijstandsgerechtigden 6 maanden lang geen bijstand te hoeven betalen.

De cliëntenraad van Leiden en Stichting IkWilWerken verzetten zich tegen dergelijke praktijken. Stichting IkWilWerken, met 2.000 aangesloten werkzoekenden, heeft er eerder op gewezen dat het Borea keurmerk reintegratie een wassen neus is, en heeft daarom een andere branchevereniging opgericht (Phoenix, www.kiesjereintegratie.nl). Hudson is lid van Borea en heeft het Borea keurmerk. Eind april nam de Tweede Kamer de motie Huizenga aan, die verplicht gemeenten alleen gebruik te maken van reintegratiebedrijven met het Borea keurmerk. Het Borea keurmerk dekt op geen enkele wijze onethische praktijken zoals bovenstaande af.


---

Over dit persbericht kunt u nader contact opnemen met de Cliëntenraad Leiden op clientenraad@tiscali.nl en http://home.tiscali.nl/clientenraad/ en Stichting IkWilWerken, Ir J. Philippe Blankert CIRM op bestuurder@ikwilwerken.nl en 06-51604366