Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
45

Directie:
voorlichting

06-07-2004

Status:
informatie

Informele bijeenkomst ministers Onderwijs en Cultuur

Van maandag 12 juli tot en met woensdag 14 juli wordt in congrescentrum De Doelen in Rotterdam een Informele bijeenkomst van ministers voor Onderwijs en Cultuur gehouden. Tijdens deze bijeenkomst worden de themas mobiliteit, uitwisseling en burgerschap in Europa besproken.
Op 12 juli spreken de ministers van onderwijs s ochtends met elkaar over nieuwe impulsen voor mobiliteit en over vernieuwing van de onderwijsprogrammas Socrates en Leonardo. De kwaliteit van die mobiliteit staat daarbij centraal. s Middags wordt gesproken over het bevorderen van actief, verantwoordelijk burgerschap door onderwijs, waarbij burgerschap een belangrijk element zou kunnen worden van de vernieuwde onderwijsprogrammas. Een vraag die wordt gesteld, is wat de waarden zijn die burgers in Europa met elkaar delen, zoals democratie, mensenrechten, respect en culturele pluriformiteit. Op 13 juli s ochtends spreken de bewindspersonen van onderwijs en cultuur gezamenlijk over de betekenis van onderwijs en cultuur in het nieuwe Europa van de 25 leden.
Op 13 en 14 juli zullen de bewindspersonen voor Cultuur spreken over het nieuwe werkplan Cultuur. Centrale vraag daarbij is wat culturen kunnen bijdragen aan Europa en wat Europa betekent voor de culturen. Aan de orde komen onder andere mobiliteit van collecties en mobiliteit van mensen die werkzaam zijn in de culturele sector.

De twee key note speakers die zullen spreken, zijn: Prof.dr. Rita Süssmuth, lid en voormalig voorzitter van de Duitse Bondsdag, over onderwijs en actief burgerschap. Prof. dr. Bronis³aw Geremek, lid van het Poolse parlement en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen, over de rol van onderwijs en cultuur in de toekomstige ontwikkeling van de Europese Unie.

Journalisten worden uitgenodigd voor de volgende persconferenties: Maandag 12 juli om 17.30 uur: Maria van der Hoeven (minister van Onderwijs) and Viviane Reding (Europees Commissaris). Dinsdag 13 juli om 12.05 uur: Maria van der Hoeven, Medy van der Laan (staatssecretaris van Cultuur en Media) en Viviane Reding. Woensdag 14 juli om 12.30 uur: Medy van der Laan. Accreditatie van journalisten is verplicht (www.eu2004.nl).

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl