Artsen zonder Grenzen


Internationale Aidsconferentie van start
maandag 12 juli 2004

Van 11 tot 16 juli wordt in de Thaise hoofdstad Bangkok de 15e Internationale Aidsconferentie gehouden. Artsen zonder Grenzen presenteert op deze conferentie haar ervaringen met de verstrekking van aidsremmende medicijnen in projecten over de hele wereld.

Op dit moment behandelt Artsen zonder Grenzen meer dan 13.000 patiënten met zogeheten antiretrovirale medicijnen (ARVs) in 56 projecten in 25 landen.

Sinds het midden van de jaren negentig verleent AzG zorg aan mensen die met HIV/aids besmet zijn. In 2000 ging de organisatie van start met de verstrekking van aidsremmers. Het aantal patiënten onder behandeling bij Artsen zonder Grenzen is dus snel gegroeid.

Die groei is te danken aan versimpeling van de behandeling met ARVs. Zo worden in de projecten van AzG zoveel mogelijk combinatietabletten gebruikt, zodat patiënten minder pillen hoeven te slikken. Dat maakt het voor hen makkelijker om trouw hun aidsremmers te nemen. Daarnaast zorgt AzG er bijvoorbeeld voor dat mensen niet naar een verafgelegen ziekenhuis moeten voor hun behandeling, maar dat ze in de buurt terechtkunnen.

AzG heeft bemoedigende ervaringen met de behandeling van HIV/aidspatiënten. Het blijkt dat het ook mogelijk is om mensen in de meest armoedige en moeilijke omstandigheden te behandelen met aidsremmers.

Maar er zijn nog wel wat hordes te nemen. Een groot probleem volgens AzG vormen de 2,5 miljoen met HIV/aids besmette kinderen. Voor hen zijn geen speciale medicijnen beschikbaar. Ook vraagt AzG aandacht voor de 12 miljoen patiënten die niet alleen HIV/aids hebben, maar ook tuberculose. Hoewel deze dubbele besmetting grote gezondheidsrisicos oplevert, zijn er geen betrouwbare methoden beschikbaar om tuberculose aan te tonen bij HIV/aidspatiënten.

Lees ook:

* Kinderen en HIV/aids: noodoplossingen bij gebrek aan beter>>
* Tuberculose én HIV: dubbel pech>>

* Fotoreportage »

---