CDA

Speeches
CDA
12-07-04
Democratie-ondersteuning vast onderdeel van Europees buitenlands beleid download .pdf
download
Democratie-ondersteuning moet een vast onderdeel van het Europees buitenlands beleid worden. Dat is de strekking van een verklaring die bij de afsluiting van de Europese Conferentie over Democratie-Ondersteuning (op 5 en 6 juli jl. te Den Haag) aan staatssecretaris voor Europese Zaken Atzo Nicolaï werd aangeboden.

In de verklaring wordt Nederland als tijdelijk voorzitter van de EU opgeroepen om democratie-ondersteuning veel hoger op de EU-agenda te zetten. Europa kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van conflicten en het bevorderen van duurzame ontwikkeling in jonge democratieën.

Waarom is democratieondersteuning nodig? Wat bedoelen we ermee? Hoe doen we het?
Deze drie vragen stonden centraal tijdens de internationale conferentie die werd georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (IMD). De deelnemers waren vertegenwoordigers van Europese organisaties op het gebied van democratiebevordering, waaronder ook de Eduardo Frei Stichting.

Na de opening op 5 juli door minister-president Jan Peter Balkenende volgde een serie internationaal vermaarde sprekers, waaronder Madeleine Albright, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, de Britse senator Lord Dahrendorf en de Managing Director of the Worldbank Dr. Mamphela Ramphele.

Tijdens het tweedaagse programma maakten de deelnemers afspraken over nauwere samenwerking tussen de organisaties die aan democratisering werken.
Het organisatiecomité zal een actieplan voorbereiden en dit verspreiden onder de deelnemende organisaties. De Britse Westminster Foundation is gevraagd om bij het begin van het Britse EU- voorzitterschap (eerste helft van 2005) een vervolgconferentie te organiseren.

De volledige tekst van de verklaring is te downloaden op deze pagina.