Gemeente Zwolle

Op 12 juli start tweede fase werkzaamheden A28

Maandag 12 juli 2004 start de tweede fase van de aanleg van de plusstroken op de A28. De werkzaamheden op de weghelft richting Amersfoort zijn bijna gereed. Nu begint het werk op de weghelft in de richting Meppel. Van maandag 28 juni tot en met vrijdag 9 juli 2004 voert Rijkswaterstaat voorbereidende werkzaamheden uit.

Rijkswaterstaat werkt tussen maart 2004 en december 2004 aan de A28 tussen de afslagen Zwolle Zuid en Ommen. Er komen plusstroken in beide richtingen. De werkzaamheden aan de weghelft richting Amersfoort zijn zo goed als klaar. Deze rijbaan wordt tijdelijk ingericht voor het verkeer in beide richtingen. Van maandag 28 juni tot en met vrijdag 9 juli worden hiervoor de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Op maandag 12 juli begint het daadwerkelijke werk aan de weghelft richting Meppel. Tijdens de werkzaamheden zijn de toerit Zwolle Centrum (richting Meppel) en de afrit Zwolle Noord (vanuit Amersfoort) afgesloten. Dit verkeer wordt via het Zwolse wegennet omgeleid.

Oprit Zwolle Centrum en afrit Zwolle Noord afgesloten De oprit Zwolle Centrum richting Meppel is in de tweede fase afgesloten. Het verkeer wordt via Zwartewaterallee en/of Blaloweg omgeleid, en kan via de toerit Zwolle Noord de A28 oprijden.
De afrit Zwolle Noord vanuit Amersfoort is ook afgesloten. Het verkeer wordt via de IJsselallee/ Oldeneelallee/Ceintuurbaan of de Zwartewaterallee omgeleid.

Maatregelen Zwolse wegennet
De verkeersregelinstallatie, die voorafgaand aan de start van de werkzaamheden aan de A28 bij de aansluiting Zwolle Noord is geplaatst, blijft ook gedurende de tweede fase gehandhaafd. De verkeersregelinstallatie moet ervoor zorgen dat het grotere verkeersaanbod dat daar wordt verwacht niet de uitwisseling verstoort van verkeer tussen de ring en de A28.
Tussen de verkeerslichten op kruispuntencomplex IJsselallee/Spoolderbergweg/Nieuwe Veerallee en de verkeerslichten op het Spoolderplein is een koppeling aanwezig, waardoor verkeer vanaf de IJsselallee naar het plein toe en omgekeerd zoveel mogelijk kan doorrijden. Deze koppeling is verbeterd en blijft ook in de tweede fase gehandhaafd.
Op de Spoolderbergweg zit een 'prioriteitsingreep' in de verkeerslichten ingebouwd voor de bus (de bus krijgt eerder groen licht). Maar gedurende de werkzaamheden aan de A28 rijden de bussen vanaf de Veluwe bij stremming op de Spoolderbergweg over de vluchtstrook van de A28 en niet over de Spoolderbergweg. De prioriteitsingreep is in de tweede fase daarom uitgeschakeld.
Op een groot aantal plaatsen worden de 'groentijden' in de verkeerslichten aangepast, onder meer op de kruispunten Blaloweg/Katerdijk, Blaloweg/Voorsterweg en
Voorsterweg/Werkerlaan/Klipperweg. Zo krijgen de richtingen van waaruit extra verkeer wordt verwacht meer groen licht, ten koste van andere richtingen.
Om na te gaan of al deze verkeersmaatregelen het gewenste effect hebben, worden de verkeersstromen op het Zwolse hoofdwegenstelsel in de gaten gehouden.

Minimale verkeershinder door gezamenlijke aanpak
De verkeersmaatregelen op de A28 zijn vanaf het begin tot stand gekomen in gezamenlijk overleg met alle wegbeheerders in de regio Zwolle en de politie. Optimale afstemming is het sleutelwoord.

Project A28 ligt op koers
De werkzaamheden liggen tot nu toe goed op schema. Het ontwerp van de geluidsschermen langs de rijbaan richting Amersfoort heeft meer tijd gekost. Daardoor is de productie van deze schermen later begonnen. Rijkswaterstaat heeft andere werkzaamheden naar voren gehaald. Het resultaat is dat alles op koers ligt.

Nachtelijke werkzaamheden uitgesteld
In verband met het slechte weer zijn de asfalteringswerkzaamheden op de weghelft richting Amersfoort van de A28 in de nacht van woensdag 23 juni op donderdag 24 juni verschoven. Hierdoor vinden in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 juni a.s. ook werkzaamheden aan de A28 plaats. De A28 wordt vanaf 23.00 uur tot 06.00 uur bij de aansluiting Zwolle Noord afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid via de gemeentelijke wegen Ceintuurbaan, Zwartewaterallee en Blaloweg naar de toerit Zwolle Centrum (toerit 19). Hier wordt het verkeer, net als nu al het geval is, via een baan langs het werkvak naar de hoofdrijbaan geleid.


---