Ingezonden persbericht


Artiesten maken muziek met kinderen in Tanzania.

De gospelartiesten Ralph van Manen, Kees Kraayenoord, Gert Visscher en Maarten Wassink zullen 12 juli tot en met 16 juli in Tanzania zijn, om samen met kinderen daar ter plaatsen muziek te maken. Op deze manier vergeten de kinderen even de ellende van alle dag en kunnen ze genieten van wat vrolijkheid in de vorm van muziek.

Ralph, Kees, Gert en Maarten zijn ambassadeurs voor de ontwikkelingshulporganisatie World Vision. Tijdens hun concerten roepen zij hun publiek op om sponsor te worden. Kees vertelt: 'Ik kan op het podium prachtig staan te zingen, en een mooie boodschap brengen, maar als ik alleen maar mijn handen ophef naar boven gebeurt er niet zo veel. Je laat pas iets zien van je geloof als je ook de handen uit de mouwen steekt. En met een sponsoren van een kind doe je dat heel concreet. Want met het geld zorgt World Vision ervoor dat er scholen worden gebouwd, waterputten worden aangelegd, en dat er aandacht komt voor de gezondheidszorg. Een kind en zijn omgeving krijgen weer een toekomst.'

Kees Kraayenoord bezoekt zijn sponsorkind
Kees Kraayenoord sponsort het meisje Anaster. Zij is 9 jaar oud. Helaas gaat zij nog niet naar school, want zij heeft als zeer belangrijke taak om het water te dragen. Anaster woont namelijk in het King Ori gebied in de streek bij Arusha. De mensen hebben daar te kampen met een ernstig water te kort, waardoor de oogsten schraal blijven. Anaster woont op het platteland samen met haar vader, moeder en 5 zussen en 1 broer. Haar vader is dagloner en heeft dus geen vast werk. Haar moeder is huisvrouw. De sponsoring van Kees zorgt voor een belangrijke en structurele bijdrage om Anaster en haar familie te helpen. Kees heeft zijn drie dochters verteld dat hij naar Tanzania gaat om Anaster te bezoeken. Zij sturen haar regelmatig kaarten en brieven. Daarom zijn zijn dochters erg benieuwd hoe Anaster woont.

Aids in Tanzania
Tijdens het bezoek aan Tanzania zullen deze artiesten ook het Aidsproject van World Vision bezoeken. In 1983 werd in Tanzania voor het eerst Aids geconstateerd. Nu, twintig jaar later, zijn er in dit land naar schatting 722.490 mensen met Aids. Jaarlijks komen er ca. 70.000 nieuwe Aids-patienten bij. De meeste mensen met Aids komen uit de leeftijdscategorie 20 - 49 jaar. Vooral vrouwen tussen de 25-34 worden getroffen door de ziekte.

Muziek
De mensen in Tanzania staan bekend om hun gevoel voor ritme en zang. De 4 gospelartiesten zullen dan ook samen met de kinderen veel gaan zingen. De kinderen zullen hen liedjes leren in het Swahili, en de artiesten zullen de kinderen Nederlandse liedjes leren. Als besluit zullen zowel de kinderen als de artiesten laten horen aan hun dorpsgenoten wat ze hebben geleerd. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een cd zal verschijnen met nieuwe songs van Ralph van Manen, Kees Kraayenoord, geïnspireerd op deze reis. De opbrengst zal ten goed komen aan het World Vision project in Tanzania.