Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Zwaluwen op bijna opengestelde A30

Na een groot feest komend weekeinde volgt aanstaande maandag de officiële opening van de nieuwe snelweg A30 door minister Karla Peijs. De autosnelweg vormt de verbindende schakel tussen de A1 en de A12. Tot september blijft een van de twee rijstroken van de oprit vanuit de A12 Utrecht naar de A30 afgesloten in verband met de aanwezigheid van oeverzwaluwen.

Onlangs is een kolonie van tientallen oeverzwaluwen neergestreken in een dijklichaam van de nieuwe A30 bij Ede. De zeldzame vogels hebben zich genesteld bij het verkeersplein Maanderbroek. De oeverzwaluw is een bedreigde diersoort. Met het voorlopig afsluiten van een deel van de oprit naar de A30 wil Rijkswaterstaat voorkomen dat door trillingen schade ontstaat aan de nesten. Het weggedeelte gaat eind september volledig open, als de zwaluwen zijn weggetrokken naar het warme zuiden.

De A30 verbetert de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de kwaliteit van de leefomgeving. Vorig jaar oktober is al het vijf kilometer lange deel van de A30 tussen de N224 en Lunteren geopend. Het deel van de autosnelweg A30 tussen Lunteren en A1 dateert van 1990. Peijs opent de weg samen met de Gelderse gedeputeerde Marijke van Haaren en Roel Robbertsen, burgemeester van Ede. Tegelijk met de opening van het laatste gedeelte A30 worden ook de weefstroken, de doorgaande in- en uitvoegstroken, op de A12 in gebruik genomen. Aan het andere eind van de A30, bij de aansluiting op de A1, is de capaciteit van de kruisingen verruimd zodat die meer verkeer kunnen verwerken.

Kijk voor meer informatie op www.a30.nl en op het kaartje (pdf)