Milieu Centraal


Actuele persberichten

Zuinige apparaten halen een hoog marktaandeel

Utrecht, 12 juli 2004 - Van de in 2003 aangeschafte wasmachines, koelkasten en vaatwassers heeft rond de 90% een energiezuinig A-label. Dat blijkt uit onderzoek van het landelijk informatiecentrum Milieu Centraal. Ook andere energiebesparende voorzieningen in de woning doen het goed. Bijna 40% van de woningen heeft een hoogrendementsketel voor verwarming. Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Bijna 70% van de woningen heeft dubbel glas en ruim 60% heeft een geïsoleerd dak. Het onderzoek wijst verder uit dat consumenten kansen onbenut laten. Zo is de spaarlamp nog helemaal geen gangbaar artikel. De A-label auto en de A-label wasdroger hebben een zeer klein marktaandeel.

Energiezuinige apparaten zijn geïntroduceerd als maatregel om het broeikaseffect te verminderen. Het broeikaseffect leidt tot klimaatverandering met mogelijke grote gevolgen voor Nederland en de rest van de wereld.
Nederland heeft zich in internationaal verband verplicht om een vermindering van 6% van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken in 2010 ten opzichte van 1990. Huishoudens stoten per jaar ongeveer 52 Megaton (52 miljard kilo) kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas, uit. Een reductie van 6% betekent dat er door huishoudens 3 Megaton moet worden bespaard. Milieu Centraal heeft berekend dat dit doel haalbaar is als consumenten onbenutte kansen oppakken. Zo zouden we al op de helft zijn als alle huishoudens hun gloeilampen zouden vervangen door spaarlampen. Wanneer vervolgens alle huishoudens met een minder zuinig koel- en vriesapparaat dat zouden vervangen door een zuinig apparaat, dan zou de doelstelling al zijn gehaald.


---- Einde persbericht ----