Gemeente Zwolle

Column burgemeester Meijer

Zakkenrollers

Zwolle in de zomer. U kent dat beeld wel. Overvolle straten en pleinen bij evenementen als de Blauwvingerdagen, de kermis en het straatfestival. We genieten van het mooie weer, hét leuke koopje en een goed concert. Het plezier is echter snel over als je er achter komt, dat in dat gedrang je portefeuille is gestolen. Een heel naar gevoel maakt zich van je meester, soms ook woede. Dan komt de nasleep: een verdwenen portemonnee brengt nogal wat rompslomp met zich mee. En het gevoel van onveiligheid kan je lang bijblijven.

Zakkenrollers worden al snel actief bij dit soort activiteiten. Daarom maakt het politieteam Zwolle Centrum ook dit jaar weer krachtig werk van de bestrijding van deze criminaliteit. Dit team heeft een preventieve aanpak ontwikkeld, die er op is gericht het aantal aangiftes van deze brutale vorm van diefstal terug te brengen. Op drukke dagen kunt u de waarschuwing voor de aanwezigheid van zakkenrollers horen in warenhuizen met een omroepinstallatie. Er worden flyers uitgedeeld onder het winkelend publiek. Bovendien worden toneelspelers in de binnenstad ingezet - een agent, een winkelende vrouw en een dief - die het publiek laten zien hoe makkelijk je slachtoffer kunt worden van zakkenrollerij. Deze aanpak werpt z'n vruchten af, want vorig jaar daalde prompt het aantal aangiftes.

Allemaal kennen we de risico´s, en we nemen ons voor niet bestolen te worden. Maar één moment van onoplettendheid en het leed kan geleden zijn. Daarom kiezen we in Zwolle voor de kracht van de herhaling door voorlichting en bewustwording. Ik noem daarom een paar handige tips. Draag uw geld altijd dicht op uw lichaam. Doe nooit uw portemonnee in het voorvak van de rugzak of in een over uw schouder gedragen handtas. Kijk uit bij pinautomaten en berg uw portefeuille niet al te opzichtig op. Vaak kijkt de zakkenroller van afstand toe. Om even later?
Geef ze geen kans!

Ik wens u een veilige zomer.

Henk Jan Meijer,
burgemeester


---