Gemeente Stein


Bijzondere bijstand
12-07-2004

Via de bijzondere bijstand wordt aan mensen met een minimuminkomen de aanschaf van een bril of contactlenzen vergoed. Sinds 1 januari 2004 is de berekening en frequentie van de vergoeding veranderd. Wij krijgen verschillende vragen hierover en daarom willen wegeven wij u hierover graag nadere informatie. Wij gaan hierbij wel ervan uit dat u voldoende verzekerd bent, dat wil zeggen een aanvullende ziektekostenverzekering heeft.

Algemeen
De kosten van brillen of contactlenzen komen in principe voor vergoeding in aanmerking. Als het om vervanging gaat van brillen/glazen of contactlenzen komen de kosten pas in aanmerking voor vergoeding indien de aanschaf plaatsvindt 48 maanden na de vorige aanschaf. De (medische) noodzaak van vervanging binnen een kortere termijn (korter dan 48 maanden) wordt slechts aangenomen indien de medische noodzaak is vastgesteld. Voor kinderen tot de leeftijd van 16 jaar is bovengenoemde periode 24 maanden of korter indien dit medisch noodzakelijk wordt geacht.

Montuur
Vanaf 2004 worden de kosten voor een nieuw montuur vergoed tot een bedrag van 95,-. Eventuele meerkosten voor de aanschaf van het montuur komen niet voor vergoeding in aanmerking. Alleen als er een medische noodzaak is voor de aanschaf van een duurder montuur.

Brillenglazen
Gekleurde of zelfkleurende glazen zijn in het algemeen als een luxe aan te merken. De daaraan verbonden meerkosten kunnen uitsluitend op medische indicatie door een oogarts als noodzakelijk worden aangemerkt. Aangezien in de praktijk blijkt dat er grote verschillen zijn in de prijzen die opticiens hanteren voor brillenglazen met dezelfde sterkte, dient de hoogte van de prijzen van de brillenglazen voortaan gebaseerd te worden op de richtprijzen voor brillenglazen volgens de richtlijnenlijst van de NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven).
In de prijstabellen wordt een onderscheid gemaakt in enkel- en dubbelfocus en wel of geen cilinder. Indien bijvoorbeeld uit een recept blijkt dat het linkerglas is geslepen op een sterkte van -1.00 en het rechterglas op een sterkte van +2,75 kunnen volgens de richtlijnenlijst de noodzakelijke kosten worden vastgesteld op 21,10 + 22,46 = 43,56. Als de opticien een offerte afgeeft voor deze glazen van 100,- dan betekent dat voor u dat u het verschil tussen de richtprijzen en de offerte ( 56,44) zelf moet bijbetalen.

Contactlenzen
De kosten van contactlenzen worden slechts geaccepteerd op medische indicatie en voor zover ze - evenals bij de aanschaf van een bril - niet worden gedekt door een voorliggende voorziening. Indien de klant contactlenzen verkiest boven een bril, worden slechts de kosten vergoed die gemaakt zouden zijn bij de theoretische aanschaf van een bril.

Meer informatie
Voor een aanvraag bijzondere bijstand kunt u dagelijks contact opnemen met de baliemedewerkster van sociale zaken. Hier wordt een afspraak gemaakt voor de intake, waarin de aanvraag wordt opgemaakt. Tijdens de intake kan ook gekeken worden welk bedrag voor vergoeding in aanmerking komt zodat u niet achteraf verrast wordt door het feit dat een deel van de kosten niet vergoed worden.
De baliemedewerkster is telefonisch bereikbaar tijdens de openingstijden van het gemeentehuis op telefoonnummer 046-4359281.