Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Succesvolle zwerfafvalactie fastfood sector

WOERDEN, 12 juli 2004 -- Nederland wordt steeds schoner! In een half jaar tijd heeft de Stichting Nederland Schoon 1.000 zwerfafvalbakken bij cafetaria en ijssalons geplaatst. "Die campagne is nu afgelopen, maar fastfood- en ijsbedrijven blijven bijdragen aan een schonere leefomgeving," aldus Maarten Colijn, voorzitter van de sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland. "Afval zwerft regelmatig rond, maar door de afvalbakken wordt de buurt weer een stuk schoner. Dat is belangrijk, want het gaat toch om de uitstraling van je bedrijf."

"De Nederland Schoon-actie viel samen met de campagne de horeca, gastheer van de samenleving," legt Colijn uit. "Ondernemers in de sector Fastfood- en IJsbedrijven nemen graag hun maatschappelijke verantwoording om de omgeving van hun bedrijven schoon te houden. Dat deden al veel ondernemers en sinds het begin van de campagne op 1 februari nog veel meer. Zwerfafval is velen een doorn in het oog. Niet alleen voor het publiek, maar ook voor de horecaondernemer. Die irritatie hebben we samen met Nederland Schoon weg willen nemen. Tenslotte zeg je met een schone buurt "welkom" tegen je klanten. De uitstraling van je bedrijf gaat verder dan de voordeur en zo tonen we onze verantwoording voor wat op straat achterblijft."

De Stichting Nederland Schoon blijft de strijd aangaan tegen het zwerfafval. Ondernemers in de sector Fastfood- en IJsbedrijven kunnen de stichting benaderen voor zwerfafvalbakken, maar moeten daar dan wel zelf voor betalen. De gratis verspreiding is met het aflopen van de actie beëindigd.

Ook Koninklijk Horeca Nederland gaat door met de aanpak van zwerfafval. Inmiddels worden de pannenkoekenrestaurants voorzien van deze zwerfafvalpakketten. De deelnemende ondernemers laten hiermee zien, dat ze het probleem voortvarend te lijf willen gaan. Daarnaast zorgen zij ervoor dat al hun klanten dagelijks worden geconfronteerd met de boodschap van Nederland Schoon: met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak.


---

Noot voor de redactie -