Provincie Zuid-Holland




Realisatie van meer dan 50 projecten Groenblauwe Slinger

In de periode tot en met 2008 worden tenminste vijftig projecten op het gebied van natuur, water, recreatie, landschap en landbouw in de Groenblauwe Slinger (een groene bufferzone tussen Rotterdam en Den Haag) uitgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om het inrichten van gronden voor natuur, water en recreatie en het aanleggen van fiets- en wandelpaden in de gebieden Groenzone en Oude Leede. Ook verbetering van de kwaliteit van het landschap door het aanleggen van landschappelijke beplanting, moerassen en watergangen en het saneren van verspreide tuinbouwkassen zijn onderdeel van het project.

De uit te voeren activiteiten staan in het gebiedsprogramma Groenblauwe Slinger, dat Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland hebben vastgesteld. Het gebiedsprogramma geeft op hoofdlijnen aan wat de provincie op lange termijn met publieke partijen en maatschappelijke organisaties in het gebied wil bereiken. Ook geeft het programma concreet aan welke activiteiten er in de periode tot en met 2008 worden uitgevoerd. Het programma wordt jaarlijks bijgesteld.

Subsidie De aanleiding voor het opstellen van het programma is de mogelijkheid om projecten in te dienen voor de regeling Subsidiëring Gebiedsgericht Beleid (SGB) van het rijk. In 2002 is de Groenblauwe Slinger aangewezen als gebied voor deze regeling met als doel de realisatie te bevorderen. Om een bijdrage vanuit de regeling te krijgen, moet de provincie een gebiedsprogramma vaststellen. De gevraagde bijdrage vanuit de SGB voor de komende vier jaar is in totaal ¤ 6,3 miljoen. Of dit geld daadwerkelijk beschikbaar komt, wordt in het najaar duidelijk als de provincie hierover met het rijk overlegt.

Realisatie Het programma is niet zomaar een inventarisatie van bestaande plannen. Door de bundeling van de projecten en te benoemen wie waarvoor verantwoordelijk is, moet de uitvoering ervan versneld worden. Gedeputeerde Leen van der Sar: "Het gaat erom dat we elkaar aanspreken op de afspraken die rond ieder project zijn gemaakt. En dat kan de provincie niet alleen. Het programma is gezamenlijk met betrokken partijen in het gebied opgesteld. Dat betekent dat we er ook samen voor moeten zorgen dat de Groenblauwe Slinger het gebied wordt dat we met elkaar willen realiseren".

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22