Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Technologie Roadmap Precisietechnologie

Het IOP Precisietechnologie heeft onlangs de 'Technologie Roadmap Precisietechnologie' uitgebracht. Deze Roadmap bevat informatie over trends op het gebied van preciesetechnologie, productieactiviteiten binnen Nederland en het hiaat tussen beschikbare kennis en productrealisatie. Jaarlijks worden in Nederland voor circa EUR 100 miljard producten gemaakt waarvoor precisietechnologie noodzakelijk is.

Precisietechnologie
Precisietechnologie gaat over het nauwkeurig fabriceren van producten (fabricage technologie) en over het nauwkeurig plaatsen van producten (mechatronisch ontwerpen). De wetenschap is van belang voor een groot aantal producten en productiemiddelen. Drijfveer is vaak miniaturisatie, maar ook integratie van functionaliteiten. Applicaties zijn te vinden in bijvoorbeeld apparatuur als wafersteppers voor het produceren van chips met steeds kleinere spoorbreedten, wetenschappelijke instrumenten voor ruimtevaart en consumentenproducten zoals dvd spelers en mobiele telefoons.

Waarom een roadmap?
Het doel van de roadmap is de eisen in kaart te brengen, die rond 2010 aan producten zullen worden gesteld ten aanzien van precisietechnologie en om vervolgens vast te stellen welke kennis ontwikkeld moet worden om die eisen te realiseren. In de afgelopen jaren is een aantal trends zichtbaar geworden. Het IOP Precisietechnologie heeft bureau Berenschot de opdracht gegeven om de Technologie Roadmap te laten opstellen. Het werd snel duidelijke dat precisie in iedere bedrijfstak een andere betekenis heeft. Er bestaat niet één roadmap van de precisietechnologie. De positie van een bedrijf of proces kan het beste worden aangegeven in de 'wereld-roadmap' van de betreffende bedrijfstak. Dit leidde ertoe de wereld van precisietechnologie in drie gebieden in te delen: precies tot op de nanometer, snel tot op de micrometer en precisiebewerken. Tevens is een van de belangrijke conclusies van de Roadmap dat er meer samenwerking tussen de kenniswereld en het bedrijfsleven nodig is.

De precisietechnologie maakt een stormachtige ontwikkeling door. De toenemende eisen van nauwkeurigheid, snelheid en kosten die aan producten en technologieën gesteld worden volgen een zekere wetmatigheid. Om de nauwkeurigheidseisen te halen moeten niet alleen ontwerpen zorgvuldig zijn, maar ook meet methoden, calibratie methoden, en bewerkingstechnieken.

Belangstellenden voor de Technologie Roadmap Precisietechnologie kunnen de publicatie bestellen bij mevrouw M. Wagemakers, mwa@senter.nl.

12 jul 04 11:51