Gemeente Rotterdam

Nr.92
12 juli 2004

Facelift voor Tillemakade

eerste 4x3 project opgeleverd

De Tillemakade aan de Posthumalaan tussen het Luxortheater en metrostation Rijnhaven heeft als eerste van 4 toplocaties in de stad, een facelift gekregen in de zogeheten 4x3 aanpak voor de buitenruimte. Met deze aanpak beoogt het gemeentebestuur, met minimale middelen, in het oog springende locaties in de openbare ruimte van Rotterdam om te vormen tot plekken die er weer mogen zijn.

Het idee achter de 4x3 aanpak is simpel. Op 4 markante plekken in de stad worden met 3 simpele acties, verbeteringen aangebracht in de openbare ruimte. Kenmerkend voor deze acties is dat ze praktisch en concreet zijn en niet al te veel voorbereiding vragen. Ze worden uitgevoerd op intensief gebruikte plekken in de stad, die voor een aanzienlijk deel het Rotterdamse imago bepalen. Binnen korte tijd en met relatief kleine ingrepen, moet hiermee de uitstraling en kwaliteit van de buitenruimte worden verbeterd.

De Tillemakade komt in aanmerking voor deze aanpak omdat het qua ligging, een van de mooiste locaties is van Rotterdam. Rond deze locatie staan veel woningen en er is veel bedrijvigheid. Op de Tillemakade is steenslag verwijderd en vervolgens is de strook ingezaaid met gras, zodat er een mooi strak beeld ontstaat. Om een aangename verblijfsplaats te creëren voor de mensen die in omgeving wonen en werken, zijn er banken en prullenbakken geplaatst. Langs de waterkant is met stelconplaten een wandelpad aangebracht. Deze betonnen platen passen bij het maritieme karakter van Rotterdam en het gebied. De aanpak van de Tillemakade is een voorbeeld van hoe een bouwlocatie tijdelijk kan worden ingericht om de gebruikswaarde te vergroten.

De 4x3 aanpak past in de doelstellingen van het college voor een aantrekkelijke en schone stad om te wonen en te verblijven. De kwaliteit van de buitenruimte is een essentieel onderdeel van diverse collegeprioriteiten. Zo wordt het vestigingsklimaat, het aantrekken van economische bedrijvigheid en de veiligheidsgevoelens van bewoners mede bepaald door een goede kwaliteit van de woonomgeving. Andere locaties die voor deze aanpak op de nominatie staan, zijn de Rijnhaven, de Schiekade en Coolsingel.

noot voor de redactie/