Politie Friesland

Politieberichten van 12/7 07.00 uur tm 13.00 uur

Fryslân 12-07-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met bureau Communicatie.

Leeuwarden/Petten: twee aanhoudingen na oplichting en flessentrekkerij Met de aanhouding afgelopen vrijdag in Petten van een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 25-jarige vrouw, eveneens zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft de politie in Leeuwarden een flink aantal oplichtingszaken opgelost. Nog onlangs hadden de twee, die een relatie met elkaar hebben, een woonadres in Leeuwarden, meer recent verbleven de twee regelmatig in Noord-Holland. De twee konden worden aangehouden omdat ze bij hun oplichtingspraktijken gewoon hun eigen naam gebruikten. In Noord-Holland boekten de twee enkele malen een week vakantie bij een bungalowpark. Ze betaalden niet, ze verbleven een nacht en, als er echt betaald moest worden, dan vertrokken ze weer.
De zaak kwam in april van dit jaar aan het rollen. De twee wilden de ouders van de vrouw, tijdens hun aanwezigheid, verrassen met een verbouwing van hun huis. Dit huis staat in de Leeuwarder wijk Cammingaburen. De twee gingen naar diverse bouwondernemers met het verhaal dat haar ouders voor het eerst van hun leven met vakantie gingen. Tijdens de vakantie kon hun huis mooi worden verbouwd. Diverse aannemers vonden dit een ontroerend verhaal en kwamen snel met hun hart in actie. Het ging vooral om de badkamer en de tuin. De facturen, circa 20.000 euro, werden echter nimmer betaald.
Bij een Leeuwarder autobedrijf werd in december 2003 een auto gekocht met een waarde van circa 8.000 euro, de auto is echter nooit betaald. Enkele weken later is de auto door de eigenaar opgehaald, de auto had ondertussen een schade opgelopen van 2.000 euro. Hiervan is aangifte gedaan door een medewerker van de garage.
Verder hebben de twee, voor zo ver bij de politie bekend, enkele malen buiten de deur gegeten zonder te betalen. Bij een restaurant in Drachten hebben de twee verschillende malen gegeten, met in totaal acht personen, zonder te betalen. De twee lieten dan een visitekaartje achter met de naam van een bedrijf: uitgeverij Rayeel en/of Sprinkels BV of een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Gedupeerden die betaald zijn via zon visitekaartje worden verzocht aangifte te doen bij de politie Fryslân. Hiervoor kan contact worden gelegd met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844. Ook in Leeuwarden is deze handelwijze enkele malen toegepast.
Ook hebben de twee diverse reizen geboekt en deze nooit betaald. Eveneens is valse aangifte gedaan wat betreft de vermissing van een identiteitskaart. In totaal heeft de politie nu 16 aangiftes binnen van gedupeerden. De twee zijn overgebracht naar Leeuwarden en zitten nog vast en worden deze week voorgeleid.