Aedes

Commissie-Izeboud: salarissen corporatiedirecteuren openbaar

12 juli 2004

De salarissen van corporatiedirecteuren moeten openbaar worden gemaakt via het jaarverslag. Dit staat in de nieuwe Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden voor corporatiedirecteuren die is gepresenteerd door de commissie-Izeboud. Kernbegrippen die voor de commissie voorop hebben gestaan bij de nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn beheersbaarheid en transparantie van de beloning. De commissie stond onder leiding van Gilles Izeboud, die ook lid was van de commissie-Tabaksblat.

De commissie-Izeboud vindt unaniem dat, gezien de positie van woningcorporaties en maatschappelijke ontwikkelingen, moet worden gekozen voor maximale transparantie zoals al is voorgeschreven voor een open NV. Dit betekent dat voor iedere corporatiebestuurder afzonderlijk opgave wordt gedaan van de beloning in het jaarverslag. Als een corporatie daar niet voor kiest, of als ze kiest voor een beloningsniveau dat afwijkt van het advies, dan zal zij dat moeten motiveren, zo stelt de commissie (het principe pas toe of leg uit, zoals ook in de commissie-Tabaksblat is aangegeven). Voor woningcorporaties geldt overigens nu geen publicatieplicht. De arbeidsvoorwaarden die de commissie-Izeboud adviseert zijn volgens de voorzitter van de commissie marktconform en goed passend voor de woningcorporatie als maatschappelijke onderneming.

Binnen de corporatiebranche wordt al jaren serieus omgegaan met de beloning van directeur-bestuurders. De commissie-Izeboud kan voortborduren op de beloningsstructuur uit het advies dat de commissie-Peters in 2000 uitbracht. Dit advies is toegestuurd aan toenmalig staatssecretaris Remkes van VROM en aan de Tweede Kamer. Toenmalig minister Kamp van VROM heeft in 2003 aan de kamer geschreven dat de richtlijnen van de commissie-Peters een goede referentie zijn.

Een eerder gehouden onderzoek van het CFV (Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting), in opdracht van het Ministerie van VROM, wees uit dat sprake is van een beheerste beloningsstructuur in de corporatiesector, behoudens enkele uitschieters. Recent nog schreef minister Dekker van VROM in antwoord op Kamervragen dat bij de maatschappelijke doelstelling van corporaties een maatschappelijk verantwoord salarisniveau past. Ze gaf aan dat het `salarisniveau in de corporatiesector over het algemeen weinig extreem te noemen is'.

Corporaties professionaliseren steeds verder. Ze ontwikkelen zich van traditionele woningbouwverenigingen tot moderne, bedrijfsmatig georganiseerde en geleide bedrijven. Daarbij horen volgens de commissie-Izeboud arbeidsvoorwaarden die bij die ontwikkeling passen en die deze verder stimuleren.

De commissie vindt dan ook dat een deel van de beloning variabel zou moeten zijn, waarbij dat deel alleen uitgekeerd wordt indien er bepaalde prestaties zijn gerealiseerd. Afhankelijk van de dynamiek van de vastgoedportefeuille (grote herstructureringsopgave, veel sloop en nieuwbouw), aantal verhuureenheden, complexiteit van de organisatie, marktpositie en de grootte van het werkgebied kan de omvang van het jaarinkomen (inclusief vakantietoeslag, 13e maand, gratificaties) uiteenlopen van 41.832 euro tot maximaal 211.543 euro in de hoogste categorie (waarvan maximaal 30 procent variabel inkomen afhankelijk van prestaties).