WAVIN BV


WAVIN PERSBERICHT

WAVIN VERSTERKT POSITIE
Neemt bedrijven in Italië en Oostenrijk over

ZWOLLE, 12 juli 2004 Wavin, Europas grootste leverancier van kunststof buis- en leidingsystemen, heeft wederom een stap gezet naar een leidende positie op het gebied van klimaatbeheersingssystemen. Op 1 juli jl. is het Italiaanse Chemidro S.p.A. door Wavin overgenomen en in juni heeft het bedrijf een belang van 75% genomen in het Oostenrijkse RCS GmbH & Co KEG (RCS), een vooraanstaand leverancier van innovatieve systemen voor klimaatbeheersing. Deze overnames zullen naar verwachting circa EUR 15 miljoen omzet per jaar toevoegen aan de Wavin business unit Hot & Cold water systems die actief is in heel Europa.

Groeimarkten
Vloerverwarming is inmiddels alom geaccepteerd en maakt in verschillende Europese landen een aanzienlijke groei door, maar ook plafondverwarming en -koeling is in opkomst. Met name de combinatie van verwarming en koeling middels hetzelfde systeem wordt door Wavin een grote toekomst toegedacht, daarom heeft men besloten tot deze recente overnames.
Chemidro heeft een stevige marktpositie op het gebied van radiatorverbindingen en drinkwatersystemen en vloerverwarming in Italië, één van de snelst groeiende markten op dit gebied. Ook heeft Chemidro een metale fitting met een gepatenteerd no leak systeem ontwikkeld. Daarnaast beschikken zij over een software systeem waarmee projectontwikkelaars en installateurs effectieve en efficiënte vloerverwarmingsystemen kunnen ontwerpen.
RCS systemen zijn vooraanstaand op gebied van performance en energie-efficiency en kunnen voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten in heel Europa gebruikt worden, de potentiële markt is enorm. De Wavin portfolio wordt uitgebreid met innovatieve oplossingen als ClimaCool, een verwarming- en koelingsysteem voor plafonds, en ClimaAir, een luchtverversingssysteem dat wordt ingebouwd in de muur. Wavin heeft veel vertrouwen in ClimaCool, getuige het feit dat er is besloten dit systeem te installeren in het hoofdkantoor te Zwolle.
Door deze acquisities, en de reeds bestaande relatie met de Franse aanbieder van vloerverwarming Climasol, en de participatie in het Engelse bedrijf ThermoBoard, heeft Wavin zich een goede positie in belangrijke groeimarkten voor vloerverwarming en andere klimaatbeheersingssystemen verworven.

Bedrijfsprofiel
Wavin, opgericht in 1955, is actief in 25 landen en is een belangrijke producent van kunststof leidingsystemen in Europa. Elders in de wereld beschikt Wavin over een uitgebreid netwerk van meer dan 90 agenten, licentiehouders en distributeurs. Bij Wavin werken circa 5000 mensen en
de omzet in 2003 bedroeg EUR 937 miljoen. Wavins streven is om: De belangrijkste Europese aanbieder van kunststofleidingsystemen te zijn op het gebied van product assortiment, innovatie, logistieke dienstverlening en geografische spreiding. Teneinde haar klanten van producten en diensten met toegevoegde waarde te voorzien heeft Wavin een eigen R&D centrum en besteedt zij een aanzienlijke hoeveelheid middelen aan de ontwikkeling van nieuwe producten en processen. Zwolle, 12 juli 2004
Wavin B.V.