Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Barendrecht maakt zich sterk voor mantelzorgers

BARENDRECHT (MAANDAG 12 JULI 2004) - De gemeente Barendrecht is eerder deze maand gestart met een groot onderzoek onder mantelzorgers en mensen die mantelzorg krijgen. Met het onderzoek - in de vorm van een breed uitgezette enquête (1.300 stuks) en diverse interviews - wil de gemeente in kaart brengen op welke punten de Barendrechtse mantelzorgers problemen ondervinden en wat zij graag willen veranderen. De resultaten van het onderzoek volgen in augustus, waarna de gemeente samen met andere organisaties aan de slag gaat met de conclusies.

Men spreekt van mantelzorg wanneer mensen belangeloos zorgen voor iemand die gehandicapt, (hoog)bejaard of langdurig ziek is. Bijvoorbeeld voor de echtgenoot, een kind, vader of moeder, maar ook de zorg voor bijvoorbeeld een vriend(in) of buurman wordt gerekend tot de mantelzorg. Uit verschillende landelijke onderzoeken is gebleken dat een behoorlijk deel van de mantelzorgers in bepaalde mate overbelast is. Daar wil gemeente Barendrecht in nauwe samenwerking met andere organisaties wat aan doen.

'FlexibiliTijd'
Het onderzoek onder mantelzorgers is het officiële startsein van het project 'FlexibiliTijd'. Dit project is gericht op ondersteuning van Barendrechtse mantelzorgers. Projectleider John Sas legt uit: ,,Met dit initiatief anticipeert Barendrecht op de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning, die in 2006 of 2007 van kracht wordt. Volgens deze nieuwe wet zijn gemeenten verplicht zich actief in te zetten voor verbetering van de mantelzorg.'' Zonder vooruit te lopen op de resultaten van het onderzoek wil Barendrecht in de toekomst in ieder geval woon-, zorg- en welzijnsdiensten buiten de reguliere 'kantooruren' realiseren. Op die manier wordt de uitval van mantelzorgers uit arbeids- en zorgtaken tegengegaan. Het project FlexibiliTijd wordt overigens financieel ondersteund met een Europese subsidie vanuit de Subsidieregeling 'Dagindeling ESF-3'. ,,Om het project tot een succes te maken is het belangrijk dat zo veel mogelijk mantelzorgers de enquête invullen. Ook zijn we nog op zoek naar mensen die we in het verdere verloop van het project 'FlexibiliTijd' kunnen interviewen of die zitting willen nemen in bijvoorbeeld de klankbordgroep'', aldus John Sas, niet alleen projectleider maar zelf ook actief als mantelzorger. ,,Mantelzorg is voor velen een zeer alledaagse bezigheid. In Nederland zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen die mantelzorg bieden. Meer dan de helft van de hulp is huishoudelijk, maar ook helpen bij het eten en wassen komt veel voor. Ik vind dat net als vele anderen iets vanzelfsprekends, maar aan de andere kant heeft het ook een enorme impact op je dagelijks bestaan.''

Meedoen of meer informatie?
Wie mee wil doen aan het onderzoek en een enquête in wil vullen kan contact opnemen met het gemeentelijk Servicecentrum, (0180) 698 398 (kies voor keuze-optie 3) of de enquête downloaden via de website van de gemeente (www.barendrecht.nl). Gezien de afbakening van het onderzoek gaat het daarbij alleen om mensen die in Barendrecht-Centrum (ten oosten van de A29) wonen of actief zijn als mantelzorger. Overigens zullen de resultaten van het onderzoek en de acties die daaruit voortvloeien wel gewoon voor héél Barendrecht gelden. Meer informatie over mantelzorg is ruimschoots voor handen op internet. Kijk bijvoorbeeld eens op de website www.mantelzorg.nl.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht