Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
12 juli 2004
Slochteren gaat VROM-taken beter uitvoeren

De gemeente Slochteren gaat de wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu beter uitvoeren. Dat is een van de belangrijkste resultaten van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Slochteren in 2003. Het gemeentebestuur gaat stappen ondernemen die moeten leiden tot verbetering. Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Slochteren haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente voor het VROM-terrein milieu geen beleidsnota heeft. Ook het wettelijk voorgeschreven milieuverslag ontbreekt. Punt van zorg is daarnaast de achterstand in de vergunningverlening. Hetzelfde geldt voor het toezicht op de inrichtingen op grond van de Wet Milieubeheer. Hier is een inhaalslag nodig. Ook de uitvoering van enkele andere milieutaken zoals de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit en het Besluit opslaan in ondergrondse tanks moeten beter. De gemeente heeft het actualiseren van de bestemmingsplannen wel goed opgepakt en heeft naar verwachting in 2011 alle plannen actueel. Voor wat betreft de bouwtaak moet het systematische toezicht op de bouw- en sloopactiviteiten nog een stevige impuls krijgen. Verder moet aandacht worden besteed aan de inzichtelijkheid van de toets van bouwaanvragen aan het Bouwbesluit (o.m. constructie, toegankelijkheid gezondheid, brandveiligheid). De registratie van het toezicht op verleende bouwvergunningen laat eveneens nog te wensen over. De verlening van en het toezicht op gebruiksvergunningen (brandveiligheid) is voortvarend opgepakt door de brandweer en naar verwachting zijn de bestaande achterstanden eind 2004 weggewerkt. Uit eerder onderzoek door de VROM-inspectie bij de gemeente Slochteren bleek van handhaving binnen de gemeente nauwelijks sprake te zijn. Nu blijkt dat deze taak thans wel is opgepakt. Hoewel de resultaten bemoedigend zijn, is de inspectie van oordeel dat de gemeente de komende jaren (nog) moet aantonen dat de integrale handhaving ook structureel van aard is.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. Hierin gaf de gemeente aan dat reeds een plan van aanpak met maatregelen is opgesteld. Indien dit plan van aanpak de toets der kritiek kan doorstaan zal het tegelijk met het rapport van de VROM-inspectie aan de gemeenteraad wordt aangeboden. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. In 2005 wordt gekeken of de gemaakte afspraken zijn nagekomen.

Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 168 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18185 )