Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Mensenrechten en Vredesopbouw

Afdeling Mensenrechten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 12 juli 2004

Behandeld

Hans Docter


Kenmerk


- Dmv/mr-252/04

Telefoon


- +31-70-3484308


Blad


- 1/4

Fax


- +31-70-348 5049


Bijlage(n)


- 1 - Hans.docter@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Koendersover internationale mensenrechtennormen

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over internationale mensenrechtennormen- - - . Deze vragen werden ingezonden op - 1 juli 2004 met kenmerk - 2030416930.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders over internationale mensenrechtennormen.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de verklaring van de mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarin zij aangeven detentiecentra (in Irak, Afghanistan en Guantanamo Bay) waar verdachten van terrorisme vast worden gehouden, te willen onderzoeken met betrekking tot de naleving van internationale mensenrechtennormen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u bereid de VN-mensenrechtenexperts te ondersteunen bij het tot stand brengen van het door hen gewenste onafhankelijke onderzoek? Zo neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze kunt u dergelijk onafhankelijk onderzoek steunen?

Antwoord
In de eerste plaats dient te worden opgemerkt dat de VN Speciale Rapporteurs voor verschillende thema's van mensenrechten (waaronder de Speciale Rapporteur inzake Marteling, Van Boven) hun eigen mandaat hebben en geheel onafhankelijk opereren. Zij bezoeken landen op eigen initiatief en worden daarin niet gestuurd. Deze onafhankelijkheid is nu juist één van de sterke punten van het VN mensenrechtensysteem, waaraan ik niet zou willen tornen.

In de tweede plaats geeft Nederland jaarlijks een ongeoormerkte bijdrage van ¤ 3 miljoen aan het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. De algemene Nederlandse bijdrage wordt door de Hoge Commissaris tevens gebruikt om het werk van de speciale rapporteurs te ondersteunen. De Hoge Commissaris bepaalt zelf welke activiteiten hij prioritair acht. Hierdoor is de onafhankelijkheid van het werk van de speciale rapporteurs gewaarborgd, terwijl Nederland toch middelen ter beschikking stelt om dit zo belangrijke onderdeel van het VN-instrumentarium te versterken. Specifieke ondersteuning van de VN-mensenrechtenexperts in het onderhavige geval zou het Nederlandse beleid gericht op het waarborgen van de onafhankelijkheid van de VN-mensenrechtenmechanismen doorkruisen.

Tenslotte is het van belang dat de VS het ICRC toegang verleent tot de gevangenen op Guantanamo Bay. Op deze wijze is toegang van een neutrale organisatie, in overeenstemming met de Geneefse Conventies, thans verzekerd. Zoals bekend, legt het ICRC dergelijke bezoeken af zonder hierover publiekelijk te rapporteren, terwijl VN-mensenrechtenexperts zouden moeten rapporteren aan de VN. Publieke rapportage door VN-experts en de thans bestaande vertrouwelijke toegang van het ICRC zou op gespannen voet met elkaar kunnen staan.

Vraag 3
Bent u ook op de hoogte van de berichten van het bestaan van geheime detentiecentra die de Verenigde Staten zouden gebruiken voor het vasthouden en verhoren van verdachten van terrorisme? 2)

Vraag 4
Kunt u aangeven wat het Nederlandse en het EU-standpunt is met betrekking tot dergelijke in meerdere of mindere mate geheime detentiecentra?

Antwoord
De regering kan op dit moment niet beoordelen of de berichten op waarheid berusten en kan daarom hierover geen standpunt innemen.

Vraag 5
Kunt u aangeven of op enigerlei wijze de NAVO in Afghanistan, dan wel militairen die opereren onder NAVO-commando aldaar, betrokken zijn bij dergelijke centra?

Antwoord
Van een betrokkenheid van militairen die deel uitmaken van de door de NAVO-geleide ISAF-operatie bij geheime detentiecentra, is de regering niets bekend.


1) - www.un.orgUN News Centre 'UN rights experts seek access to prisoners in Iraq, Afghanistan and Guantanamo', 25 juni jl., De Telegraaf, 25 juni jl., 'Mensenrechtenexperts VN willen 'terreurverdachten' zien'.


2) - www.humanrightsfirst.orgU.S. Holding Prisoners in More Than Two Dozen Secret Detention Facilities Worldwide, New Report Says, 17 juni jl.

===