Gemeente Zwolle

Experiment Wijkbudgetten op stoom
Themabijeenkomst 'Van OBAZ naar Wijkbudget' zeer nuttig

Op dinsdag 29 juni 2004 vond in wijkcentrum SIO de themabijeenkomst 'Van OBAZ naar Wijkbudget' plaats. Doel van de avond was de ervaringen met Onze Buurt aan Zet door te geven aan de bewoners van Assendorp, Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden. Deze wijken nemen namelijk deel aan het Experiment Wijkbudgetten. Dit nieuwe project lijkt qua inzet van bewoners op het project Onze Buurt Aan Zet, dat in 2001 is gestart.

Het Experiment Wijkbudgetten is eind mei gestart. Bij dit project beheren bewoners van de genoemde wijken/buurten per project hun eigen wijkbudget. Deze budgetten zijn bedoeld als financiering van plannen voor een leefbare en veilige wijk.

Stellingen
Bij binnenkomst werd de deelnemers gevraagd hun mening te geven over een aantal stellingen. Bijvoorbeeld 'niet de bewoners maar de gemeente moet initiatief in de wijken nemen, daar betalen we belasting voor' of 'het wijkbudget is een goed instrument om bewoners de eigen verantwoordelijkheid voor hun woon- en leefomgeving te laten nemen'.

Bewoners centraal
In zijn welkomstwoord benadrukte Janco Cnossen (wethouder Wijkgericht Werken) twee mogelijke effecten van het experiment: het versterken van de onderlinge band tussen de bewoners en het versterken van de betrokkenheid bij de wijk. De wethouder wees de bewoners erop dat hun rol - een actieve bijdrage - in dit project erg belangrijk is.

Ervaring
In 2003 is het project Onze Buurt Aan Zet gestart. Dit is een landelijk project waarvoor in Zwolle de wijken Diezerpoort en Kamperpoort geselecteerd zijn. Wijkwerkers van de gemeente en Travers, plus een bewoner uit Dieze vertelden tijdens de themabijeenkomst over hun geslaagde en minder geslaagde OBAZ-projecten. De inrichting van Park Hogenkamp en de Speelthermometer in de Kamperpoort zijn hier voorbeelden van.

Slagvaardig
Aansluitend volgde een discussie over de aanpak van het nieuwe project. Uitkomsten waren onder andere dat gewaakt moet worden voor lange procedures en dat helder moet worden gecommuniceerd naar de bewoners. Daarnaast moeten ideeën snel gerealiseerd kunnen worden en dienen de werkers in de wijk slagvaardig optreden. Ook is de inbreng van de diverse partners belangrijk. De woningbouwcorporaties hebben geld beschikbaar gesteld en de politie en De Kern uren. Tijdens de discussie kwamen ook al enkele ideeën naar voren die bewoners graag zouden uitvoeren.

Oefenen
Na de pauze werkten de aanwezigen in drie gemixte groepen (mogelijke) ideeën uit, rekening houdend met de spelregels van het experiment. Denk hierbij aan de herinrichting van een plein of het aanpakken van de verloedering van een straat. Bij twee groepen presenteerde een bewoonster de resultaten, om zo alvast te oefenen voor de verkiezingsavond. Samenwerken bleek een belangrijke uitkomst te zijn, zowel in de eigen straat, buurt of wijk als met de diverse wijkwerkers.

Uitdaging
Tijdens de afsluiting van de avond geeft de manager van de eenheid Wijkzaken van de gemeente, Jan-Dirk Nijkamp, aan dat het een uitdaging is elkaar te helpen en van elkaar te leren. De manager is enthousiast over de resultaten van de avond en heeft goede hoop voor het Experiment Wijkbudgetten.

Meer info?
Tot 1 september 2004 kunt u ideeën inleveren. Dit kan via de website (www.ditiszwolle.nl, doorklikken naar Experiment Wijkbudget) en via de antwoordkaart bij de folder. In oktober 2004 vinden verkiezingsavonden plaats waar de indieners hun plannen presenteren: 13 oktober in Zuid en 27 oktober in Assendorp. Wijkbewoners kiezen dan zelf de projecten die uitgevoerd gaan worden.
Voor meer informatie over het project Wijkbudgetten kunt u contact opnemen met de wijkmanagers Ronald Gerard (Assendorp) en Bert Michel (Zuid), via de Servicelijn Wijkzaken: (038) 498 33 00. Ook kunt u kijken op de eerder genoemde website.


---