Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

GS Brabant tevreden

Rijk: Zuid-Oost Brabant vitaal voor Nederlandse economie

Versterking van Zuid-Oost Brabant is in de visie van het ministerie van Economische Zaken één van de topprioriteiten om de Nederlandse economie internationaal concurrerend te maken. Brainport Zuidoost-Brabant moet de spil zijn om Zuid-Oost Nederland te ontwikkelen tot toptechnologieregio. Dit staat in de nota "Pieken in de Delta; Gebiedsgerichte Economische Perspectieven (GEP)" die vandaag aan de Kamer wordt aangeboden.
Het college van GS is tevreden met de keuze om in Zuid-Oost Brabant te investeren in toptechnologie. Naast Brainport Eindhoven als 'hot spot' worden onder meer Tilburg,
's-Hertogenbosch maar ook Venlo als economische kerngebieden aangewezen. Hiermee erkent het Rijk de vitale betekenis van Zuid-Oost Brabant voor de Nederlandse economie.

Deze regio voldoet volgens het kabinet aan alle eisen van een sterke innovatieregio ('hot spot'). Daarmee krijgt de regio voorrang in het beleid van het kabinet in de komende jaren en mogelijkheden voor extra projecten en programma's.
Het college van GS onderkent het belang om invulling te geven aan de kansen en uitdagingen die voor Brabant zijn geïdentificeerd. Zo wordt al gewerkt aan een programma ter versterking van de maakindustrie. Dit geldt ook voor de grensoverschrijdende samenwerking met onder meer de universiteiten van Leuven en Aken. Het college van GS maakt dan ook deel uit van de door het ministerie van EZ voorgestelde regiegroep, zodat optimale afstemming gewaarborgd wordt.

Ook Zuid-West Brabant is in de nota gekenmerkt als economische kernzone. Beter profiteren van de gunstige strategische ligging van Brabant en het versterken van de positie en kwaliteit van het midden en kleinbedrijf zijn hier de grote uitdagingen. De totstandkoming van het grootschalige bedrijventerrein Moerdijkse Hoek en de aanleg van de A4-Zuid zijn hierbij essentieel.
Tenslotte is GS verheugd dat de GEP goed aansluit bij de Nota Ruimte waarin zowel stedelijke als economische ontwikkeling worden geconcentreerd in stedelijke netwerken zoals BrabantStad.




Provincie Noord-Brabant