Gemeente Zwolle

Vrijwilligersdebat over zorg en welzijn

Ondanks storm, regen en de voetbalwedstrijd Nederland ? Zweden kwamen vijftig vrijwilligers en coördinatoren in het zorg- en welzijnswerk zaterdag 26 juni 2004 naar De Proosdij voor het vrijwilligersdebat. Na een inleiding door wethouder Peter Pot over verzwaring van de taken in het vrijwilligerswerk ontstond onder leiding van Sibrand Hofstra een zinvolle discussie.

In zijn toespraak prees wethouder Pot het vrijwilligersklimaat in Zwolle. Helaas staan er maar weinig allochtonen, jongeren en werklozen in het vrijwilligersbestand opgenomen. Daarnaast ontbreekt vaak een vaste vorm van begeleiding van vrijwilligers. Bovendien bieden vrijwilligerstaken in de zorg- en welzijnssector weinig mogelijkheden voor de zogenaamde 'zappende' vrijwilliger.

Ondersteuning
De meningen lopen ver uiteen als het gaat om de ondersteuning die vrijwilligers krijgen. In een aantal organisaties wordt de vrijwilliger veel te snel in het diepe gegooid. 'Het kan altijd beter', aldus een doorgewinterde coördinator uit een zorginstelling. Ze benadrukt dat ze haar best doet om een vrijwilligersbestand van 550 mensen te begeleiden bij hun dagelijkse taken. De leiding dient aandacht te schenken aan hetgeen vrijwilligers ontbreekt in hun werk. Daartoe is regelmatig persoonlijk contact nodig, zowel bij de intake als bij tussentijdse evaluaties. Vanwege de enorme wet- en regelgeving die op vrijwilligersorganisaties afkomt, stelt een aanwezige voor een Consulent Praktische Zaken in het leven te roepen. Deze consulent zou organisaties kunnen ondersteunen bij ARBO-regels, veiligheidsvoorschriften en hygiënemaatregelen.

Grenzen
De taakverzwaring baart menig deelnemer aan het debat zorgen. 'Vrijwilligers moeten beschermd worden tegen overbelasting'. Ook hiervoor is goede leiding nodig. De coördinator dient de grenzen van het vrijwilligerswerk te bewaken en vrijwilligers te trainen hun grenzen aan te geven. Met de komst van de nieuwe Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning wordt de druk op vrijwilligers en mantelzorgers nog meer vergroot.

Nieuwe vrijwilligers
WAO-ers, werkzoekende allochtonen en jongeren zijn ondervertegenwoordigd in het vrijwilligersbestand van Zwolle. Om mensen te kunnen binden is het van belang de juiste taak bij de juiste vrijwilliger neer te leggen, ruime facilitering van het werk én ? opnieuw ? voldoende begeleiding. Het persoonlijk benaderen van potentiële vrijwilligers blijkt een goede methode te zijn. Tijdens het debat wordt geopperd via het bestaande vrijwilligersbestand de werving ter hand te nemen én studenten uit te nodigen studiepunten te vergaren. Ook de media kunnen bij het vinden van nieuwe vrijwilligers een belangrijke rol vervullen.

Workshops
Een nieuw element in de discussie is het vergroten van het bewustzijn van vrijwilligers over hun bijdrage aan het maatschappelijk verkeer. Een jaarlijkse manifestatie zou een uiting van dat collectieve bewustzijn moeten zijn; een dag met allerlei workshops om van elkaar te leren over vrijwilligerswerk. Met een vrijwilligersprijs kan niet worden volstaan.

Vervolg
In zijn afsluitende woorden nodigt wethouder Pot de deelnemers aan dit debat uit om te zijner tijd nogmaals te discussiëren over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deelnemers aan het debat ontvangen een uitgebreid verslag over de avond. Geïnteresseerden kunnen het verslag opvragen bij de Vrijwilligerscentrale Zwolle, telefoon (038) 422 52 00 of e-mail vrijwilligerscentrale@vrijwilligerswerkzwolle.nl. De volledig toespraak van wethouder Pot is na te lezen op
www.vrijwilligerswerkzwolle.nl. Daar is ook informatie te vinden over het volgende debat op 3 november 2004. Onderwerp is dan 'Sport in spagaat'.


---