Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Raad voor journalistiek wordt versterkt

Het kabinet wil zelfregulering van de media stimuleren door drie nieuwe initiatieven in de mediasector te bundelen en de financiële bijdrage van mediaorganisaties aan te vullen met een tijdelijke overheidssubsidie. Het gaat daarbij om versterking van de Raad voor Journalistiek met meer budget en mankracht, wetenschappelijk onderzoek in de vorm van een .nieuwsmonitor. en de oprichting van een debatbureau dat publicaties en debatten over journalistieke werkwijzen gaat stimuleren. Verder is het kabinet bezorgd over de toenemende eigendomsconcentratie omdat dit een bedreiging vormt voor de onafhankelijkheid en pluriformiteit van de media. Daarom komt er naast de reguliere fusietoets door de NMA ook een .pluriformiteitstoets. bij de beoordeling van voorgenomen mediaconcentraties.

Het kabinet is van mening dat de overheid de pluriformiteit van het totale medialandschap moet stimuleren. In de eigen overheidscommunicatie moeten betrouwbaarheid en dialoog met de burgers voorop staan. De overheid gaat niet over de redactionele keuzes van kranten en omroepen omdat dan de persvrijheid in het geding zou komen. Het kabinet acht het ook niet wenselijk om als overheid de journalistiek te dwingen tot (zelf)regulering.

Het kabinet reageert hiermee op de adviezen over de relatie tussen media en politiek die in 2003 zijn uitgebracht door de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (ROM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Beide adviezen wezen op mechanismen zoals mediahypes, die goede informatievoorziening aan burgers en zorgvuldige politieke besluitvorming kunnen hinderen.

Noot voor de redactie,