Ministerie van Financiën

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

1 juli 2004/ DGB 2004-03622 M 2030416870

Onderwerp

Vragen van het lid Crone over de mogelijke aftrekbare rente van persoonlijke leningen

Hierbij ontvangt u een nota ter beantwoording van de bovengenoemde vragen.

De staatssecretaris van Financiën,

Mr. drs. J.G. Wijn

Nota ter beantwoording van de vragen van het lid Crone (PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën over de mogelijke aftrekbare rente van persoonlijke leningen.

1. Kent u het artikel «Gewone lening toch aftrekbaar»?

Ja.

2. Deelt u de mening dat de rente van de persoonlijke leningen aftrekbaar is van de belasting?

De belangrijkste voorwaarde voor de aftrek van eigenwoningrente is dat de lening is aangegaan ter verwerving van een eigen woning, voor verbetering of onderhoud van de eigen woning of ter afkoop van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming. De in het artikel bedoelde lening voldoet niet aan die voorwaarde, want deze is aangegaan voor de aankoop van een auto. De gekunstelde wijze waarop de lening vervolgens op papier wordt 'omgebouwd', doet aan dit karakter van de lening niet af. De lening valt in box 3

3. Zijn de kosten die in dit artikel worden genoemd, zoals kosten voor de glazenwasser, tuinman, onderhoud CV-installatie en 10% van de waterrekening voor het sproeien van de tuin, aftrekbaar als groot onderhoud voor de eigen woning?

Onderhoudskosten voor de eigen woning zijn, met uitzondering van kosten voor monumentenpanden, niet aftrekbaar. De geschetste constructie heeft overigens ook niet tot doel de onderhoudskosten zelf in aftrek te brengen, maar is gericht op renteaftrek. Zoals evenwel uit het antwoord op vraag 2 blijkt, is renteaftrek in de situatie die in het artikel wordt beschreven niet mogelijk.

4. Zou u de kosten voor groot onderhoud nader willen specificeren?

Het begrip 'onderhoudskosten' omvat een groot scala aan uitgaven dat in de wet niet nader is gespecificeerd. Uit de wetsgeschiedenis en de fiscale rechtspraak blijkt dat als onderhoudskosten worden aangemerkt de uitgaven voor werkzaamheden die dienen om de woning in bruikbare staat te houden en aldus achteruitgang en verval te voorkomen. Een specificatie van kosten die als zodanig in aanmerking komen, is niet te geven aangezien niet de soort uitgaven, maar het doel waarvoor zij zijn gedaan van belang is. De vraag of uitgaven voor bijvoorbeeld een glazenwasser of tuinsproeien meetellen, is daarbij niet snel relevant aangezien zulke uitgaven niet gefinancierd plegen te worden.

5. Vindt u het internetprogramma van Schirris niet misleidend?

6. Zo ja, welke maatregelen gaat u daartegen nemen?

De internetsite geeft een gebrekkig en op onderdelen onjuist beeld van de fiscale regels, maar voor maatregelen tegen de site zie ik geen aanleiding. Overigens staat het een ieder vrij om op basis van een eigen uitleg van de wet een standpunt in te nemen dat afwijkt van dat van de Belastingdienst. De stelligheid waarmee er op de internetsite van wordt uitgegaan dat de geschetste constructie renteaftrek oplevert, brengt voor de exploitant een risico mee omdat hij daarmee verwachtingen wekt die hij niet steeds zal kunnen waarmaken. De vraag of in een bepaald geval aftrek van eigenwoningrente mogelijk is, hangt immers vooral af van de individuele omstandigheden.


---

De Telegraaf, 26 juni jl.