Politie Gelderland-Zuid

Kraakpand Molenstraat veilig ontruimd

Nijmegen 12-07-2004 - (09)

Dagblad De Gelderlander citeert maandag 12 juli kraker Bert onder de kop "Politie ketende krakers urenlang" waarin hij zijn gal spuugt over het politieoptreden. De ontruimingsactie is echter rustig, zonder geweld, vakkundig en veilig verlopen. Er is bij de ontruiming geen enkele kraker gewond geraakt dankzij afdoende veiligheidsmaatregelen. De actie duurde langer dan gepland omdat de krakers zichzelf aan het pand hadden vastgeketend. Bovendien wilden zij, eenmaal losgemaakt en overgebracht naar het politiebureau, niet meewerken aan het onderzoek.

De politie heeft geen geweld hoeven te gebruiken tegen de verdachten. Alle in het pand vastgeketende arrestanten zijn rustig en veilig losgemaakt door de speciale daarvoor opgeleide eenheid van de politie Utrecht. Ter voorkoming van letsel heeft de politie verdachten die losgemaakt moesten worden voorzien van gehoorbescherming, een helm of een deken. In die zin heeft de politie er alles aan gedaan om letsel te voorkomen. Er is dan ook niet één verdachte gewond geraakt. De politie heeft zich verbaasd over de onverschilligheid waarmee de krakers met de veiligheid zijn omgegaan door zichzelf zelfs vast te ketenen aan een vat boven op het dak aan de voorzijde van de gevel of zich aan touwen boven de straat op te hangen. Daarmee brachten zij niet alleen zichzelf maar ook winkelende burgers en tenslotte de politie die hen moest losmaken in gevaar.

Onderzoek
De verdachten die door de politie bij de ontruimingsactie van het pand aan de Molenstraat zijn aangetroffen zijn aangehouden op grond van het niet voldoen aan een bevel of vordering en huisvredebreuk. De verdachten zijn vanzelfsprekend naar hun naam gevraagd. Drie van de negentien die hun naam opgaven zijn met een schikkingsvoorstel van de Officier van Justitie diezelfde avond nog heengezonden. Zestien arrestanten gaven hun naam en woonplaats niet op. Hun woon- of verblijfplaats in Nederland kon dus niet behoorlijk worden vastgesteld. Omdat de verdachten hun naam niet opgaven was voor 16 van de 19 arrestanten meer dan 6 uur tijd nodig om hun woon- of verblijfplaats in Nederland te kunnen vaststellen. De politie heeft daarbij gebruik gemaakt van de bevoegdheid om de verdachten in verzekering te stellen.

Celcapaciteit
Enkele arrestanten zijn enige tijd in een ophoudruimte in de voormalige Stadshobbywerkplaats aan het gaas vastgezet. Deze ophoudruimte grenst aan de binnenplaats van het Hoofdbureau aan de Stieltjesstraat en wordt normaal gesproken gebruikt voor bestuurlijke ophouding bijvoorbeeld bij supportersgeweld bij voetbalwedstrijden. De politie realiseert zich dat deze oplossing niet ideaal is maar zag voor dat moment geen andere oplossing omdat er niet voldoende celcapaciteit op het hoofdbureau beschikbaar was. Alle arrestanten konden in die ruimte daarbij zitten of zelfs liggen. Wanneer één van hen wilde gaan verzitten werd hij of zij daarvoor losgemaakt. Eén van de arrestanten die zichzelf aan het gaas dreigde te verwonden is met voorrang in een (observatie)cel geplaatst omdat voor hem wegens onrustig gedrag extra toezicht geboden was. De politie is vrijwel onmiddellijk begonnen met het zoeken naar celcapaciteit in politiebureaus van naastgelegen regios om de verdachten behoorlijke celruimte te bieden. In ieder geval heeft intern onderzoek opgeleverd dat geen van de arrestanten langer dan zes uur in die ophoudruimte heeft vertoefd.