Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

12 juli 2004

Nr. 04/156

Onderzoek Arbeidsinspectie in industrie: werknemers moeten vaak te zwaar tillen

Ten minste één op de zes bezochte bedrijven in de industrie heeft onvoldoende maatregelen getroffen om het risicovol tillen op de werkplek te voorkomen of te beperken. Vooral de voedings- en genotmiddelenindustrie doet het slecht. Bij bijna 40 procent van de bezochte bedrijven in deze sector (70 van de 187) heeft de Arbeidsinspectie overtredingen geconstateerd.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie in fabrieken. In totaal zijn vorig jaar 868 bedrijven geïnspecteerd op dit onderwerp. Daarvan behoorden er 187 tot de voedings- en genotmiddelenindustrie, 614 tot de metaalsector en 67 tot andere sectoren.

Lichamelijke belasting is in de industrie één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Het tillen van lage gewichten kan al schadelijk zijn. Het dikwijls gehanteerde maximum van 23 kilo geldt alleen voor ideale omstandigheden. Dat wil zeggen dat de werknemer niet te laag of te hoog, niet te vaak en zonder draaien moet tillen.

Er zijn ook overtredingen geconstateerd op het gebied van onder andere machineveiligheid en de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie. Als ook naar deze onderwerpen wordt gekeken, bleek één op de vijf bezochte ondernemingen in overtreding te zijn.

De Arbeidsinspectie heeft 204 waarschuwingen gegeven, 71 keer geëist dat de werkgever zich alsnog aan de wet houdt, 22 boetes uitgedeeld en 9 keer het werk stilgelegd. Bij het stilleggen van het werk ging het steeds om onveilige machines.

De Arbeidsinspectie zal in de industrie blijven inspecteren op lichamelijke belasting.


---

Het rapport Tillen in de industrie is te vinden op www.arbeidsinspectie.nl (bedrijfstakinformatie, projectrapportages, 2003)