Politie Friesland

Politieberichten van 11/7 13.00 uur t/m 12/7 07.00 uur

Fryslân 12-07-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Lemmer: diefstal 3 buitenboordmotoren en een rubberboot
In de nacht van zaterdag op zondag zijn een drietal buitenboordmotoren en een rubberboot gestolen. Dit is gebeurd bij de jachthaven De Friese Hoek aan de Vuurtorenweg. Alle diefstallen zijn gepleegd vanaf het achterste gedeelte van de jachthaven. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoner van Sappemeer voor de rubberboot, een 46-jarige inwoner van Krefeld (Duitsland. De diefstallen moeten zijn gepleegd vanaf het water.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Zondag tussen 05.00 uur en 05.30 uur werd bij een schermutseling in de Nieuwesteeg een tas van een 39-jarige inwoonster van Leeuwarden gestolen. In de tas zat een portemonnee en bankbescheiden.

Joure en Wons: detector in beslag genomen
Zondag omstreeks 12.10 uur werd op de E.A. Borgerstraat een detector in beslag genomen van een 25-jarige automobilist uit Drachten Zondag omstreeks 14.15 uur werd eveneens op de Weersterweg een detector in beslag genomen van een 51-jarige automobilist uit Peize. Beiden hebben een proces-verbaal gekregen.

Tytsjerk: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 17.15 uur vond op de Rijksstraatweg een aanrijding plaats. Een 36-jarige bromfietser uit Menaldum reed over de ten zuiden van de rijbaan gelegen fietspad. Op de kruising van de Rijksstraatweg en Swarteweisein reed hij oor het rode verkeerslicht. Bij het oversteken werd hij geschept door een 27-jarige automobilist uit Gytsjerk, die richting Gytsjerk reed. De 36-jarige is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid met onbekend letsel. Daar hij gedronken zou hebben is in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen.

Opeinde: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 15.55 uur vond op de Nijtap een aanrijding plaats. Een 73-jarige automobilist uit Beetsterzwaag reed ongeveer met een snelheid van 80 km per uur over de Nijtap in noordelijke richting. Gekomen bij de T-kruising met de N31 negeerde hij de haaientanden. Een 42-jarige automobiliste uit Harkema reed in westelijke richting over de afrit van de N31. Vlak voor de rijdende 42=-jarige reed de 73-jarige de kruising op. Het gevolg was, dat de 42-jarige ondanks krachtig remmen met de voorzijde van de auto tegen de linkerzijkant van de auto reed van de 73-jarige. De 42-jarige en de naast haar zittende 32-jarige inwoonster van Drachten klaagden over pijn in de borst en nek en zijn per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe voor onderzoek. Drie inzittenden van de 42-jarige hadden geen klachten.

Akkrum en Breezanddijk: snelheidsovertreding
Zondag omstreeks 20.05 uur werd op de A32 geconstateerd, dat een 37-jarige automobilist uit Wolvega aldaar reed met een gecorrigeerde snelheid van 178 km per uur, terwijl ter plaats een maximumsnelheid geldt van 120 km per uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Zondag omstreeks 17.30 uur werd op de Rijksweg A7 geconstateerd, dat en 32-jarige automobilist uit Arum daar met een gecorrigeerde snelheid van 181 kim per uur reed, terwijl 120 km is toegestaan. Ook zijn rijbewijs is in beslag genomen.

Leeuwarden: niet voldoem bevel of vordering en bedreiging. Zondag omstreeks 22.30 uur werd melding gemaakt, dat een manspersoon onwel zou zijn in de Breedstraat. Ter plaatse bleek dit een 42-jarige inwoner van Leeuwarden te zijn. Hij was onder invloed van alcohol en lag in de stromende regen. Toen de politie hem aansprak was hij zeer recalcitrant. Hem gevorderd naar huis te gaan, wat hij niet deed. Bij zijn aanhouding sloeg hij een politieman op zijn neus. Hij is overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt ter zake niet voldoen bevel of vordering, gekwalificeerd verzet en bedreiging. De politieman heeft in MCL Zuid behandeld.

Reduzum: poging moord, doodslag
Zondag omstreeks 22.15 uur werd melding gemaakt dat een auto op de kop in een sloot zou liggen aan de Tsienzerbuorren. De 21-jarige automobilist uit Sneek was uit de auto geklommen. Daar de bestuurder militair was, hem overgedragen aan de Marechaussee. Toedracht: twee voertuigen kwamen uit de richting Sneek. Ter hoogte van Scharnegoutum heeft de 21-jarige opzettelijk een aanrijding veroorzaakt met een 18-jarige automobiliste uit Reduzum.De 18-jarige herkende de 21-jarige Na de aanrijding is de 18-jarige gedraaid om weg te komen. Hier heeft de 21-jarige met een lamp de het linkerportierraam ingeslagen. Uiteindelijk resulteerde dit in een achtervolging richting Reduzum met hoge snelheid. Voor Tsienzerbuorren reden beiden met hoge snelheid naast elkaar. De 21-jarige reed op de hoofdrijbaan en de 18-jarige op de parallelweg. Op een gegeven moment botste de 21-jarige tegen een boom en belandde in de sloot. De 21-jarige is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. De 18-jarige is doorgereden naar huis. De beide voertuigen zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Tevens is het rijbewijs van de 21-jarige in beslag genomen.

Wolvega: woninginbraak
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Leeuwerikstraat. Door verbuigen van het uitzetraam van de bijkeuken kwam men binnen. Uit de woning zijn o.a. weggenomen: een laptop, DVD-speler, veel DVDs, fotocamera. Aangifte werd gedaan door een 25-jarige inwoonster van Wolvega.

Heerenveen: aanrijding en rijden onder invloed
Maandag omstreeks 02.00 uur reed een 23-jarige automobilist uit Lelystad op de Rijksweg A32 in de richting van Wolvega. Hij werd daar opzettelijk aangereden door een 25-jarige automobilist uit Grou. Bij de afslag van de Rijksweg met afslag Wolvega werd de 23-jarige aangetroffen. Bij de afslag richting Drachten werd de auto van de 25-jarige aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de 25-jarige onder invloed was van drugs en dat de 25-jarige opzettelijk hem had aangereden, omdat hij in hem iemand zag die hem eerder had geïrriteerd. Een bloedproef van de 25-jarige werd afgenomen en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.