Ingezonden persbericht

Forse overschrijding tilnorm watercoolerflessen

Duidelijk sprake van risico op gezondheidsschade

AMERSFOORT, 20040712 -- Werknemers tillen nog vaak te zwaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Bij zeker één op de zes bedrijven wordt de regels overtreden, concludeert vandaag de inspectie. Dit geldt zeker voor watercoolerflessen, zo blijkt uit ondergenoemd rapport.


Onderzoek arbeidsinspectie.
Bedrijven hanteren vaak het criterium van maximaal 23 kilo die iemand mag tillen, maar dat maximum geldt volgens de arbeidsinspectie alleen bij ideale omstandigheden.
De werknemer moet niet te vaak dergelijke gewichten tillen en daarbij niet te veel te hoeven draaien of hoog te moeten tillen.
Wat mag nu wel en wat mag nu niet?.
Onlangs heeft vhp ergonomie in opdracht van WaterCare Nederland de tilbelasting van de waterflessen voor watercoolers uitgerekend. Jeroen Speksnijder van WaterCare Nederland legt uit; "Wij zijn aanbieder van watercoolers, welke rechtstreeks worden aangesloten op de waterleiding. Vaak krijgen wij van medewerkers van klanten/gebruikers te horen dat zij de waterflessen erg zwaar vinden om op de watercooler te tillen. Voor ons een reden om dit onderzoek uit te laten voeren."
De conclusie van het onderzoek is opzienbarend, dit kan verstrekkende gevolgen voor de huidige leveranciers tot gevolg hebben.

Niosh methode
De heer Drs. Kees Peereboom (Europees Ergonoom) van vhp ergonomie legt uit; " Met behulp van de NIOSH methode hebben wij de maximale tilbelasting van de watercoolerflessen vastgesteld.
De NIOSH methode is volgens de gezondheidsraad (het meest gezaghebbende orgaan in Nederland als het gaat om advisering inzake arbeidsrisico's) de meest geschikte formule om tilbelasting te beoordelen en wordt gehanteerd door de Arbeidsinspectie. Wij hebben zowel de ronde 18,9 liter fles als de vierkante 22,5 liter fles onderzocht.
Uitgangspunt voor de beoordeling is het door één persoon vanaf de grond optillen en plaatsen van de waterfles op de watercooler."
Als de tilindex 1 of lager is, dan is er niets aan de hand. Als de tilindex tussen 1 en 2 ligt,
dan dient de werkgever binnen afzienbare tijd maatregelen te treffen.
Bij een tilindex van hoger dan 2 wordt door de arbeidsinspectie onmiddellijk actie geëist.

Conclusie
De conclusie van vhp ergonomie is duidelijk;
"De Niosh Norm wordt zowel bij het plaatsen van de 18,9 liter als de waterflessen van 22,5 liter fors overschreden. Er is duidelijk sprake van risico op gezondheidsschade. Om gezondheidsschade te voorkomen dient de NIOSH tilnorm niet, dan wel nauwelijks overschreden te worden . Dit is bij het plaatsen van de waterfles op de watercooler, wel het geval." De tilindex ligt namelijk tussen de 1 en 2, zoals blijkt uit het rapport.

Bij het bepalen van de maximaal acceptabele tilbelasting is artikel 3 van de arbeidsomstandighedenwet van toepassing. In dit artikel staat dat de werkgever een verantwoord arbeidsomstandighedenbeleid dient te voeren. Artikel 5.2 van het arbeidsomstandighedenbesluit zegt dat de fysieke tilbelasting in beginsel geen gevaren met zich mag meebrengen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. 'Het tillen van waterflessen is eenvoudigweg te zwaar' aldus Drs. Kees Peereboom van vhp ergonomie.