Ingezonden persbericht


PvdA-statenfracties Drenthe, Fryslân en Groningen roepen statenleden Noord Nederland op

gezamenlijk bij Tweede Kamer voortzetting Kompasprogramma te bepleiten

De statenfracties van de PvdA in Drenthe, Fryslân en Groningen keren zich fel tegen het voorgenomen besluit van het Kabinet om het economisch steunprogramma Kompas voor het Noorden voortijdig in 2006 te beëindigen. De PvdA-statenfracties vinden dat het Kabinet met het verkorten van de looptijd gemaakte afspraken met Noord Nederland schendt. De PvdA-statenfracties vindt het onaanvaardbaar dat de regering grote regionale verschillen in welvaart, werkgelegenheid en toekomstperspectieven in Nederland accepteert en geen politieke wil heeft deze verschillen te reduceren. Het kabinet geeft er blijk van dat het lak heeft aan creëren van gelijkwaardige kansen voor iedereen in Nederland. Dat is onrechtvaardig, onterecht en onacceptabel vinden de PvdA-fracties. De PvdA-statenfracties gaan alle statenleden van Drenthe, Groningen en Fryslân oproepen naar Den Haag op te trekken op het tijdstip dat de Nota Pieken in de Delta in de Tweede Kamer wordt behandeld.

De noordelijke statenfracties van de PvdA vinden dat het Kompasprogramma volledig moet worden voltooid. Het programma biedt Noord Nederland uitzicht op het elimineren van de economische achterstand waar het gebied al sinds mensenheugenis mee kampt. Met het tweede Kabinet Kok was de afspraak gemaakt dat het steunprogramma een looptijd tot 2010 zou hebben. Die afspraken moeten worden nagekomen, vinden de noordelijke PvdA-statenfracties.

Vorig jaar is, tijdens een tussentijdse review, gebleken dat het programma effectief is. Met het Kompasprogramma wordt bovendien veel geld uit de Europese fondsen voor regionaal beleid geput (1 euro van het rijk en 1 euro van de noordelijke provincies levert 2 euro aan Europese steun op). Bovendien is ook de Randstad gebaat bij spreiding van economische activiteiten over het land, omdat hiermee de ruimtelijke druk en de verkeerscongestie in de Randstadregio kan worden verminderd.

De Pvda-fracties willen dat het Kompasprogramma onverkort tot 2010 wordt voortgezet. In de komende weken gaat de PvdA alle statenleden van Groningen, Frieslân en Drenthe oproepen gezamenlijk naar de Tweede Kamer af te reizen bij de behandeling van de Nota Pieken in de Delta. Dit om continuering van het programma bij met name de kamerfracties te bepleiten, zolang de hogere werkloosheid en het significant lager welvaartspeil van Noord Nederland niet is weggenomen.

---------------------------

Nadere informatie:

William Moorlag, voorzitter PvdA-statenfractie Groningen, tel. 06 51218417

Bert Versteeg, voorzitter PvdA-statenfractie Fryslân, tel. 06-22428080

Huub Looman, lid PvdA-statenfractie Drenthe, tel. 06 22491268